Radiologie

Onze afdeling radiologie staat in voor de beeldvorming in het lichaam: de radiologen zoeken naar de aard en de plaats van een ziekte, letsel of aandoening door middel van stralen of golven. De meest gebruikte stralen zijn de röntgenstralen (röntgenfoto’s, CT-scan), maar tegenwoordig wordt ook meer en meer gebruik gemaakt van geluidsgolven (echografie) en magnetische velden (NMR-scan). Een multidisciplinair team staat hier voor je klaar met radiologen, verpleegkundigen, technologen, secretaressen en een logistiek medewerker.

CT scan radiologie

Waar kunnen we je mee helpen?

De dienst bestaat uit verschillende afdelingen: klassieke radiologie, mammografie, echografie, CT-scan, angiografie met interventionele radiologie en NMR. Elk van deze technieken levert een eigen bijdrage tot de beeldvorming en daardoor zijn vaak meerdere technieken complementair bij het onderzoek van één orgaan. In vele gevallen wordt gebruik gemaakt van een vloeistof die weefsels beter van elkaar onderscheidt, de zogenaamde contrastvloeistoffen.

Op de dienst radiologie worden zowel ambulante als opgenomen patiënten onderzocht.


Je afspraak op radiologie

Zorg ervoor dat je steeds de aanvraag of het voorschrift van de arts meebrengt naar je afspraak op onze dienst Radiologie.

Vooraleer je je aanmeldt op de dienst radiologie, moet je je steeds laten inschrijven aan de inschrijvingsbalie/inschrijvingskiosk in de inkomhal. Hiervoor heb je onderstaande documenten nodig:

  • je identiteitskaart
  • de naam van je huisarts en van de eventuele zorgverleners van de thuiszorg
  • een verzekeringskaart of betalingsakkoord van een hospitalisatieverzekering (indien van toepassing)
  • een betalingsverbintenis van een OCMW of een andere instantie die tussenkomt in de ziekenhuisfactuur (indien van toepassing).

Bekijk je beelden online

Via de patiëntenapp Nexuzhealth kan je je medisch dossier raadplegen en kan je de beelden van je onderzoeken bekijken.

KLIK HIER om de Nexuzhealth-app te downloaden of via de website je dossier te raadplegen.

Met de patiënt-toegangscode die je op de dienst radiologie ontvangt, kan je ook zelf een aantal beelden van je onderzoek bekijken.
Klik hiervoor op onderstaande link en geef je patiënt-toegangscode en je geboortedatum in:

http://rx.sint-trudo.be/

Verschillende soorten onderzoek

CT scan

RX-onderzoeken

Dit type onderzoeken wordt conventionele radiologie of radiodiagnostiek genoemd. Bij een RX-onderzoek maken we beelden van delen van het lichaam op basis van röntgenstralen. Het resultaat noemen we röntgenfoto's, waarop afwijkingen kunnen aangetoond worden zoals breuken, longontsteking, artrose, hartgrootte, enz.

RX abdomen (buik)
RX skelet
RX thorax (longen)

CT scan radiologie

CT-onderzoeken

Bij een CT-scan (computer tomografie) vormen we een beeld van het lichaam in een bepaald gebied door middel van röntgenstralen. Via dit onderzoek hebben we de mogelijkheid om afwijkingen in bepaalde organen op te sporen.
CT bloedvaten (angio/cardio)
CT borstkas (thorax)
CT buik- en bekkenorganen (abdomen)
CT lidmaat
CT schedel
CT virtuele colonoscopie

NMR toestel

NMR-onderzoeken (MRI)

Met een NMR (nucleaire magnetische resonantie), oftewel MR(I) brengen we delen van het lichaam in beeld door middel van een magnetisch veld en radiogolven. Zo verkrijgen we 3D-beelden, schijfbeelden in drie dimensies. Bij een NMR-onderzoek worden geen X-stralen gebruikt. Het onderzoek kan als ongevaarlijk beschouwd worden.
NMR abdomen (buik)
NMR bloedvaten (angio)
NMR galwegen/alvleesklier (MRCP)
NMR lidmaat
NMR mammo (borsten)
NMR schedel/hersenen
NMR wervelkolom

echo radiologie

Echografie

Een echo is een onderzoek van bepaalde lichaamsdelen of organen waarbij geluidsgolven worden gebruikt om in het lichaam te kijken.
Echo borsten
Echo bovenbuik
Echo duplex
Echo ledematen
Echo onderbuik

Specifieke echo-onderzoeken:
Echo met biopsie
Echo met reparage (harpoenplaatsing)

mammografie radiologie

Borstonderzoeken

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende echo onderzoeken. Klik op een onderzoek voor meer gedetailleerde informatie.  

Echo borsten
Echo met biopsie
Echo met reparage (harpoenplaatsing)
Mammografie
Mammotoombiopsie
NMR mammo

Andere specifieke onderzoeken

CT-scan Cone Beam

Met behulp van een Cone Beam kan onze radiologie beelden maken van de maxillofaciale (gelaat en hals) en dentale beeldvorming. Zo kunnen we driedimensionale beelden maken in hoge resolutie van het aangezichtsskelet en de tandelementen en dit met een spectaculair lagere stralingsdosis in vergelijking met de conventionele CT-scan.

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende onderzoeken met dit toestel: 
CT-scan Cone Beam
Orthopantogram (OPG)
Cephalogram

Botdensitometrie (DEXA)

Een botdensitometrie is een meting van de botmineraaldichtheid (BMD) op verschillende plaatsen zoals de heup en de wervelkolom en eventueel de pols of andere botten. Bij dit onderzoek worden door middel van een bundel röntgenstralen van zeer lage intensiteit afbeeldingen gemaakt van deze botten (heup, de lendenwervelzuil, de pols) om de dichtheid van het bot te meten en de mate van eventuele botontkalking te bepalen.
Het onderzoek kan uitgevoerd worden met een DEXA-toestel. Dit onderzoek is volledig pijnloos en de hoeveelheid straling is ongevaarlijk. Het onderzoek duurt slechts enkele minuten.
DEXA-onderzoek

Artsen

dr. Lukas Boomgaert

dr. Lukas Boomgaert

radioloog
dr. Kurt Buccauw

dr. Kurt Buccauw

radioloog
dr. Bart De Keyzer

dr. Bart De Keyzer

radioloog
dr. Philippe Grouwels

dr. Philippe Grouwels

radioloog
dr. Marleen Palmers

dr. Marleen Palmers

radioloog
dr. Annelies Rappaport

dr. Annelies Rappaport

radioloog
dr. Dominic Raymakers

dr. Dominic Raymakers

radioloog
dr. Geert Vandenbosch

dr. Geert Vandenbosch

radioloog
dr. Ruben Vanheer

dr. Ruben Vanheer

radioloog
dr. Stefaan Verhamme

dr. Stefaan Verhamme

radioloog

Hoofdverpleegkundige

Sander Ombelets diensthoofd radiologie

Sander Ombelets

Informatie over honorariumsupplementen

Onze radiologen zijn niet-geconventioneerd. Dit wil zeggen dat de radioloog naast de wettelijke remgelden ook een honorariumsupplement mag aanrekenen voor ambulante onderzoeken

Honorariumsupplementen voor MRI-onderzoeken mogen niet aangerekend worden tussen 08.00 en 18.00 uur op weekdagen. Deze supplementen voor MRI worden wel aangerekend vanaf 18.00 tot 08.00 uur op weekdagen en op zaterdag, zondag en feestdagen de hele dag. Bij het maken van de afspraak voor een MRI-onderzoek zal je hierover ingelicht worden en kan je de keuze maken. Het supplement voor een MRI-onderzoek van niet-gehospitaliseerde patiënten bedraagt 41 euro. 

Voor een echografie of RX-onderzoek wordt er altijd een supplement van 15% gehanteerd naast het wettelijke remgeld. 

Wil je voor jouw onderzoek weten wat het gehanteerde ereloonsupplement is, dan kan je dit altijd op voorhand navragen bij onze medewerkers. 
Indien je recht hebt op een verhoogde tegemoetkoming, zal er geen supplement aangerekend worden.

Aanvraagformulieren

Vragenlijsten

Waar kan je ons vinden?

De afdeling radiologie bevindt zich in blok A, volg de blauwe kleur vanuit de inkomhal, tot helemaal achteraan in blok A.

Vooraleer je je aanmeldt op de afdeling radiologie, moet je je inschrijven aan de inschrijfkiosk in de inkomhal.