CT-onderzoek lidmaat

Bij een CT-scan (computer tomografie) vormen we een beeld van een lidmaat (arm, been, schouder, heup,...) door middel van röntgenstralen. Meestal is een CT-scan in dit geval een aanvullend onderzoek om bijvoorbeeld een complexe breuk beter in beeld te brengen.

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek duurt tien minuten. Er is geen verdoving nodig en je heb relatief weinig ongemakken van dit onderzoek.

Bij bepaalde degeneratieve aandoeningen kan de aanvragende arts een artro-CT-scan aanvragen. Bij dit onderzoek spuit de radioloog contraststof in in het gewricht (schouder, knie, pols …). Deze vloeistof maakt het mogelijk om het lidmaat beter in beeld te brengen.

Na het onderzoek kunnen we 3D-reconstructies maken op een werkstation.

De arts-radioloog die het onderzoek heeft uitgevoerd, maakt een eerste interpretatie van de beelden tijdens het onderzoek. Na de definitieve interpretatie stuurt de radioloog een verslag naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Alleen deze arts kan de resultaten met jou bespreken.

Dit onderzoek is enkel mogelijk op afspraak. Gelieve steeds je identiteitskaart, het voorschrift van je arts en eventuele eerdere radiologische onderzoeken mee te brengen.

CT scan radiologie

Voorbereiding

Er is geen specifieke voorbereiding nodig. Je hoeft niet nuchter te zijn.

Belangrijke dingen die je moet melden voor een scanneronderzoek: zwangerschap, allergie, bepaalde aandoeningen. (zie vragenlijst die je op voorhand moet invullen)

Nazorg

Doordat we vloeistof inbrengen in het gewricht, kan er een spanningsgevoel ontstaan ter hoogte van dit gewricht. Dit kan je als onaangenaam ervaren. Het spanningsgevoel verdwijnt nadien geleidelijk.

Na het onderzoek mag het gewricht weer normaal gebruikt worden.