NMR abdomen

Met een NMR (nucleaire magnetische resonantie) brengen we het abdomen (of de abdominale organen zoals de pancreas, de lever, de nieren …) in beeld door middel van een magnetisch veld en radiogolven. Zo verkrijgen we 3D-beelden van de binnenkant van het lichaam: schijfbeelden in drie dimensies. Bij een NMR-onderzoek worden geen X-stralen gebruikt. Het onderzoek kan als ongevaarlijk beschouwd worden.

Verloop van het onderzoek

Een NMR-onderzoek abdomen duurt ongeveer 25 minuten en is niet pijnlijk.

 • Omwille van de sterkte van de magneet, mag je het toestel niet naderen met metalen voorwerpen (munten, naalden, juwelen, sleutels …) of met magneetkaarten (bankkaart, mutualiteitskaart, parkeerkaart …). Je kan je spullen achterlaten in de kleedkamer.
 • In de onderzoeksruimte word je zo comfortabel mogelijk geïnstalleerd op de onderzoekstafel en wordt er een antenne gelegd op de buik om de beelden te kunnen maken.
 • Bij aanvang van het onderzoek glijd je langzaam met de rug op de NMR-tafel in de magneettunnel die zowel vooraan als achteraan open is. Deze tunnel is heel goed verlicht en verlucht.
 • De medische ploeg bevindt zich buiten de onderzoeksruimte. Je kan hen duidelijk zien door een raam en via een camera. Via een parlofoonsysteem kunnen zij je horen. Tijdens het onderzoek kan je hen steeds contacteren door middel van een drukknop.
 • Tijdens het onderzoek hoor je regelmatig kloppende geluiden. Je krijgt een hoofdtelefoon om je te beschermen tegen deze geluiden en je kan naar muziek luisteren.
 • Je mag absoluut niet bewegen. 
 • Als een contrastmiddel wordt ingespoten, zal je een prik voelen zoals bij een bloedafname. De radioloog bepaalt of er contrast moet toegediend worden.

De arts-radioloog maakt een eerste interpretatie van de beelden tijdens het onderzoek. Na de definitieve interpretatie stuurt hij/zij een verslag naar de arts die het onderzoek aangevraagd heeft. Alleen deze arts kan de resultaten met jou bespreken.

Een NMR-onderzoek is enkel mogelijk op afspraak. Gelieve steeds je identiteitskaart en de aanvraag van je arts mee te brengen. Je moet je vooraf laten inschrijven aan de inschrijvingsbalie in de centrale inkomhal.

Voorbereiding

Verwijder alle metalen voorwerpen en juwelen vooraleer het onderzoek start en laat deze achter in de kleedkamer. 

Voor dit onderzoek moet je eerst nauwkeurig een vragenlijst invullen.

Belangrijke dingen die je moet melden voor een NMR-onderzoek:

 • dat je een pacemaker of een kunstklep van het hart hebt.
 • dat je een belangrijke ingreep ondergaan hebt.
 • dat je een ingreep aan het oog of de hersenen gehad hebt.
 • dat je zwanger bent.

In al deze gevallen verwittig je de arts of de radiologisch verpleegkundige vóór het onderzoek start.

Dit onderzoek is enkel mogelijk op afspraak. Gelieve steeds je identiteitskaart, het voorschrift van je arts en eventuele eerdere radiologische onderzoeken mee te brengen.

Nazorg

Er is geen specifieke nazorg vereist.