CT-onderzoek buik- en bekkenorganen

Bij een CT-scan (computer tomografie) vormen we een beeld van de buikholte door middel van röntgenstralen. De scanner maakt axiale doorsnedes vanaf het middenrif tot en met de onderkant van het bekken.

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek duurt 20 minuten en is niet pijnlijk. 

De gemaakte beelden zijn een reeks doorsnedes van de buikholte. Afhankelijk van de vraag van de verwijzende arts zullen we gebruik maken van IV-, perorale- en rectale toediening van contraststof. De radioloog bepaalt dit en zal je hierover informeren. Indien je een contrastmiddel krijgt ingespoten, zal je een prik voelen in een ader van de arm, zoals bij een bloedafname. Het product geeft een warmtegevoel over het hele lichaam, vooral ter hoogte van de keel en onderbuik. Dit gevoel verdwijnt na een minuut. Je hoeft je daar geen zorgen over te maken. 

Na het onderzoek kunnen we 3D-reconstructies maken op een werkstation.

De arts-radioloog die het onderzoek heeft uitgevoerd, maakt een eerste interpretatie van de beelden tijdens het onderzoek. Na de definitieve interpretatie stuurt de radioloog een verslag naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Alleen deze arts kan de resultaten met jou bespreken.

Dit onderzoek is enkel mogelijk op afspraak. Gelieve steeds je identiteitskaart, het voorschrift van je arts en eventuele eerdere radiologische onderzoeken mee te brengen. Voor dit onderzoek moet je nuchter zijn en een voorbereiding volgen. 

CT scan radiologie

Voorbereiding

Voor dit onderzoek moet je nuchter zijn.

Het onderzoek vereist ook een langere voorbereiding: vooraf moet je verspreid over 1 uur een bepaalde hoeveelheid water drinken. Hierin is een contrastvloeistof gemengd die de organen beter zichtbaar maakt op de röntgenfoto’s. Daarna begeleidt de radiologisch verpleegkundige je naar de CT-scan. Indien nodig zal de verpleegkundige je een klein lavement met contrastvloeistof toedienen. Wanneer de arts dit nodig acht, zal de verpleegkundige je tijdens het onderzoek contrastvloeistof toedienen via een inspuiting in een ader van de arm.

Belangrijke dingen die je moet melden voor een scanneronderzoek: zwangerschap, allergie, bepaalde aandoeningen. (zie vragenlijst die je op voorhand moet invullen)

Nazorg

Om de contraststof zo snel mogelijk te verwijderen, raden we je aan om na het onderzoek voldoende te drinken.