Cephalogram

Met behulp van een speciaal RX-apparaat (Cone Beam) dat rond het gezicht draait, worden röntgenopnames gemaakt van de structuren van het hoofd. Op dit beeld kunnen we een evaluatie doen van de gezichtsgroei en de ontwikkeling ervan.

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek duurt 20 seconden en is niet pijnlijk. Er is geen verdoving nodig.

  • De verpleegkundige begeleidt je naar de onderzoekskamer en zal je assisteren bij het maken van de beelden.
  • Het apparaat met de röntgenbuis en de detector draait om het hoofd, zodat de structuren van het hoofd kunnen in beeld gebracht worden. Je mag je hoofd niet bewegen, daarom wordt het vastgezet.
  • In één overzicht kan de radioloog op deze foto zien of er iets afwijkends te zien is bij gezichtsgroei en de ontwikkeling ervan.
  • Na het onderzoek kunnen we 3D-reconstructies maken op een werkstation.

De arts-radioloog die het onderzoek heeft uitgevoerd, maakt een eerste interpretatie van de beelden tijdens het onderzoek. Na de definitieve interpretatie stuurt de radioloog een verslag naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Alleen deze arts kan de resultaten met jou bespreken.

Dit onderzoek is enkel mogelijk op afspraak. Gelieve steeds je identiteitskaart, het voorschrift van je arts en eventuele eerdere radiologische onderzoeken mee te brengen.

cone beam radiologie hoofd-halscentrum

Voorbereiding

Er is geen specifieke voorbereiding nodig. Je hoeft niet nuchter te zijn.

Nazorg

Er is geen specifieke nazorg nodig.