Echo onderbuik

Een echografie is een onderzoek van de onderbuik (vrouwelijk bekken, blaas, endeldarm, baarmoeder ...) waarbij geluidsgolven worden gebruikt om in het lichaam te kijken.

Verloop van het onderzoek

Bij een echografie wordt gebruik gemaakt van hoog frequente geluidsgolven die voor het menselijk oor niet waarneembaar zijn. De geluidsgolven worden het lichaam ingezonden door een transducer (een kleine sonde) die direct op de huid wordt geplaatst. Het is een apparaatje dat geluidsgolven kan zenden en ontvangen. Om het geluid goed te kunnen ontvangen, wordt een gel op de huid gesmeerd. Deze gel zorgt voor een betere geleiding. Het uitgezonden geluid wordt door de organen in het lichaam teruggekaatst (echo) naar de transducer. Het ontvangen signaal wordt door een computer omgezet in een elektrisch signaal. Dit signaal vormt een beeld in grijstinten dat zichtbaar is op het scherm. Het onderzoek is pijnloos en er wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstralen.

De arts-radioloog die het onderzoek heeft uitgevoerd, maakt een eerste interpretatie van de beelden tijdens het onderzoek. Na de definitieve interpretatie stuurt hij een verslag naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Alleen deze arts kan de resultaten met jou bespreken.

Voor een echografie moet je steeds een afspraak maken op de dienst radiologie (tel. 011 69 92 75).

echo radiologie

Voorbereiding

Voor dit onderzoek moet de blaas zo vol mogelijk zijn op het tijdstip dat het onderzoek start. Het is dus belangrijk om voor het onderzoek voldoende te drinken. Je mag pas naar het toilet gaan na het onderzoek.

Nazorg

Er is geen specifieke nazorg vereist.