CT-onderzoek bloedvaten

Bij een CT-scan (computer tomografie) vormen we een beeld van de bloedvaten in een bepaald gebied door middel van röntgenstralen. Via dit onderzoek hebben we de mogelijkheid om afwijkingen in de bloedvaten op te sporen.

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek duurt tien tot twintig minuten en is niet pijnlijk. Er is geen verdoving nodig.

We maken gebruik van IV-contraststof om de bloedvaten optimaal zichtbaar te maken. Zodra je het contrastmiddel krijgt ingespoten, zal je een prik voelen in een ader van de arm, zoals bij een bloedafname. Het product geeft een warmtegevoel over het hele lichaam, vooral ter hoogte van de keel en onderbuik. Dit gevoel verdwijnt na een minuut. Je hoeft je daar geen zorgen over te maken. 

Indien je hartritme te hoog is, kan de radioloog beslissen om medicatie via een infuus toe te dienen om het hartritme te vertragen (Cedocard®SL en/of Seloken®IV).

Na het onderzoek kunnen we 3D-reconstructies maken op een werkstation.

De arts-radioloog die het onderzoek heeft uitgevoerd, maakt een eerste interpretatie van de beelden tijdens het onderzoek. Na de definitieve interpretatie stuurt de radioloog een verslag naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Alleen deze arts kan de resultaten met jou bespreken.

Dit onderzoek is enkel mogelijk op afspraak. Gelieve steeds je identiteitskaart, het voorschrift van je arts en eventuele eerdere radiologische onderzoeken mee te brengen. Vooraf moet je een specifieke voorbereiding volgen.

CT scan radiologie

Voorbereiding

Voor dit onderzoek moet je 4 uur op voorhand nuchter zijn. 

In de 12 uur voorafgaand aan het onderzoek volg je onderstaande richtlijnen om te vermijden dat je hartritme zou versnellen:

  • Geen drank met cafeïne drinken (koffie, cola,...)
  • Niet roken
  • Geen zware inspanningen leveren

Je dagelijkse medicatie moet je wel innemen, zeker indien dit beta-blokkers zijn.

Belangrijke dingen die je moet melden voor een scanneronderzoek: zwangerschap, allergie, bepaalde aandoeningen. (zie vragenlijst die je op voorhand moet invullen)

Nazorg

Om de contraststof zo snel mogelijk te verwijderen, raden we je aan om na het onderzoek voldoende te drinken.