RX colon (dikke darm)

Bij een RX-onderzoek maken we beelden van delen van het lichaam op basis van röntgenstralen. Door contrastvloeistof in te brengen in de dikke darm, krijgen we een beter beeld.

Verloop van het onderzoek

Een RX colon (foto van de dikke darm) ongeveer 20 minuten.

  • De verpleegkundige begeleidt je vanuit de wachtzaal naar de onderzoekkamer. Hij/zij zegt je welke kledij of juwelen je moet uitdoen voor het onderzoek.
  • We brengen via de anus een sonde tot in het rectum. Zo vullen we de dikke darm met contraststof.
  • Je neemt plaats op de röntgentafel.
  • De RX-buis komt centraal boven het te onderzoeken lichaamsdeel door middel van een lichtvizier. Indien nodig kan de RX-tafel bewogen worden.
  • Het is van essentieel belang om goed de richtlijnen te volgen wanneer men je vraagt om niet te bewegen of je adem in te houden tijdens het maken van de beelden. Bewegen of ademen tijdens het onderzoek veroorzaakt meestal een onleesbare foto.

De arts-radioloog die het onderzoek heeft uitgevoerd, maakt een eerste interpretatie van de beelden tijdens het onderzoek. Na de definitieve interpretatie stuurt de radioloog een verslag naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Alleen deze arts kan de resultaten met jou bespreken.

Dit onderzoek is enkel mogelijk op afspraak. Gelieve steeds je identiteitskaart, het voorschrift van je arts en eventuele eerdere radiologische onderzoeken mee te brengen.

CT scan

Voorbereiding

  • De dag voor het onderzoek neem je een laxativum (Prepacol) in op voorschrift van de arts.
  • De dag van het onderzoek zelf is enkel een licht ontbijt toegestaan.

Nazorg

Om de contraststof zo snel mogelijk te verwijderen, raden we je aan om na het onderzoek voldoende te drinken.