Echo ledematen

Een echografie is een onderzoek van zoals schouder, arm, elleboog, pols, benen of enkels, waarbij geluidsgolven worden gebruikt om in het lichaam te kijken.
Het doel van het onderzoek is om door middel van geluidsgolven de bovenste ledematen en het omringende weefsel in beeld te brengen. Ontstekingsprocessen en verkalkingen kunnen hierdoor opgespoord worden.

Verloop van het onderzoek

Bij een echografie wordt gebruik gemaakt van hoog frequente geluidsgolven die voor het menselijk oor niet waarneembaar zijn. De geluidsgolven worden het lichaam ingezonden door een transducer (een kleine sonde) die direct op de huid wordt geplaatst. Het is een apparaatje dat geluidsgolven kan zenden en ontvangen. Om het geluid goed te kunnen ontvangen, wordt een gel op de huid gesmeerd. Deze gel zorgt voor een betere geleiding. Het uitgezonden geluid wordt door de organen in het lichaam teruggekaatst (echo) naar de transducer. Het ontvangen signaal wordt door een computer omgezet in een elektrisch signaal. Dit signaal vormt een beeld in grijstinten dat zichtbaar is op het scherm. Het onderzoek is pijnloos en er wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstralen.

De arts-radioloog die het onderzoek heeft uitgevoerd, maakt een eerste interpretatie van de beelden tijdens het onderzoek. Na de definitieve interpretatie stuurt hij een verslag naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Alleen deze arts kan de resultaten met jou bespreken.

Voor een echografie moet je steeds een afspraak maken op de dienst radiologie (tel. 011 69 92 75).

echo radiologie

Voorbereiding

Er is geen specifieke voorbereiding vereist.

Nazorg

Er is geen specifieke nazorg vereist.