CT-scan Cone Beam

Een CT-scan met de Cone Beam maakt beelden van de sinussen, de onder- of bovenkaak of het aangezicht en dit aan een zeer lage stralingsdosis.

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek zelf duurt minder dan 1 minuut en is niet pijnlijk. Er is geen verdoving nodig.

Het grote voordeel van de Cone Beam CT is de indrukwekkende vermindering van de stralingsdosis. De dosis is zestig keer kleiner dan de vroeger routinematig gebruikte stralingsdosis.

  • Je kan in zittende houding plaatsnemen en moet dus niet gaan liggen voor het onderzoek. Doordat je zittend kan plaatsnemen is het beeldmateriaal veel beter, waarbij we ook niveaubeelden in de sinussen beter kunnen herkennen. Het maakt het mogelijk om in driedimensionale (3D) planning ingrepen voor te bereiden voor gecombineerde profielcorrecties of bij implantaten.
  • De verpleegkundige assisteert je tijdens het maken van de beelden.
  • Na het onderzoek kunnen we 3D-reconstructies maken op een werkstation.

De arts-radioloog die het onderzoek heeft uitgevoerd, maakt een eerste interpretatie van de beelden tijdens het onderzoek. Na de definitieve interpretatie stuurt de radioloog een verslag naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Alleen deze arts kan de resultaten met jou bespreken.

Dit onderzoek is enkel mogelijk op afspraak. Gelieve steeds je identiteitskaart, het voorschrift van je arts en eventuele eerdere radiologische onderzoeken mee te brengen.

cone beam radiologie hoofd-halscentrum

Voorbereiding

Er is geen specifieke voorbereiding nodig. Je hoeft niet nuchter te zijn.

Nazorg

Er is geen specifieke nazorg nodig.