CT-onderzoek virtuele colonoscopie

Bij een CT-scan (computer tomografie) vormen we een beeld van de dikke darm door middel van röntgenstralen. Via dit onderzoek hebben we de mogelijkheid om de darm van binnen te bekijken, zonder dat hiervoor een endoscoop (buis met camera) in de dikke darm hoeft te worden ingebracht. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat voor het ontdekken van afwijkingen aan de dikke darm (poliepen of darmkanker) deze methode even goed is.

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek duurt een kwartier tot twintig minuten. Er is geen verdoving nodig en je heb relatief weinig ongemakken van dit onderzoek.

Tijdens het onderzoek mag je een T-shirt of hemd aanhouden. Terwijl je op de onderzoekstafel ligt, wordt via de anus een dun slangetje ingebracht. Via dit slangetje vullen we de dikke darm geleidelijk met CO² gas. Dit is nodig om de binnenkant van de dikke darm goed te kunnen afbeelden en bekijken. 

De maximale druk in de darm wordt continu geregistreerd en het apparaat stopt onmiddellijk met CO²-gas-toevoer wanneer de druk te hoog wordt. Tijdens het vullen van de darm met gas zijn de radioloog en verpleegkundige bij je aanwezig. Als je pijn of andere ongemakken ervaart, mag je dit onmiddellijk aangeven, zodat we het nodige kunnen doen om het onderzoek zo comfortabel mogelijk te laten verlopen.

Tijdens het onderzoek kan je last krijgen van darmkrampen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, krijg je een middel dat krampen van de dikke darm tegengaat (Buscopan). Pas daarna starten we met het opvullen van de darm met CO²-gas. Als er voldoende gas in de darm zit, schuift de verpleegkundige de onderzoektafel in de opening van het CT toestel.

Vervolgens maken we verschillende beelden in rug- en buikligging. De röntgenbuis draait onopvallend rond je lichaam. Ook de tafel waarop je ligt gaat voor- en achterwaarts bewegen zodat we vanuit verschillende invalshoeken beelden kunnen maken. 

De arts-radioloog die het onderzoek heeft uitgevoerd, maakt een eerste interpretatie van de beelden tijdens het onderzoek. Na de definitieve interpretatie stuurt de radioloog een verslag naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Alleen deze arts kan de resultaten met jou bespreken.

Dit onderzoek is enkel mogelijk op afspraak. Gelieve steeds je identiteitskaart, het voorschrift van je arts en eventuele eerdere radiologische onderzoeken mee te brengen. Voor dit onderzoek moet je nuchter zijn en een voorbereiding volgen. 

CT scan radiologie

Voorbereiding

Het onderzoek vereist een langere voorbereiding: gedurende 2 dagen voor het onderzoek moet je je voeding aanpassen en enkele middelen innemen om de darmen zo proper mogelijk te krijgen. Het is heel belangrijk dit schema goed te volgen, want indien de darm niet mooi proper is, dan kan de binnenkant van de darm niet goed worden nagekeken.

Belangrijke dingen die je moet melden voor een scanneronderzoek: zwangerschap, allergie, bepaalde aandoeningen. (zie vragenlijst die je op voorhand moet invullen)

Nazorg

Na het onderzoek kan je weer gewoon eten en drinken. Je lichaam neemt het CO²-gas snel op, waardoor het snel uit de darm is en het opgezwollen gevoel en de krampen snel verdwijnen.