Echo bovenbuik

Een echografie is een onderzoek van de buikholte (lever, galblaas, pancreas …) waarbij geluidsgolven worden gebruikt om in het lichaam te kijken.

Verloop van het onderzoek

Een echografie van de bovenbuik duurt ongeveer 15 minuten en is niet pijnlijk.

Bij een echografie wordt gebruik gemaakt van hoog frequente geluidsgolven die voor het menselijk oor niet waarneembaar zijn. De geluidsgolven worden het lichaam ingezonden door een kleine sonde (een transducer) die we direct op de huid plaatsen. Om het geluid goed te kunnen ontvangen, wordt een gel op de huid gesmeerd. Het uitgezonden geluid wordt door de organen in het lichaam teruggekaatst (echo) naar de transducer. Het ontvangen signaal wordt door een computer omgezet in een elektrisch signaal. Dit signaal vormt een beeld in grijstinten dat zichtbaar is op het scherm. Het onderzoek is pijnloos en er wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstralen.

De arts-radioloog maakt een eerste interpretatie van de beelden tijdens het onderzoek. Na de definitieve interpretatie stuurt hij/zij een verslag naar de arts die het onderzoek aangevraagd heeft. Alleen deze arts kan de resultaten met jou bespreken.

Een echografie is enkel mogelijk op afspraak. Gelieve steeds je identiteitskaart en de aanvraag van je arts mee te brengen. Je moet je vooraf laten inschrijven aan de inschrijvingsbalie in de centrale inkomhal.

echo radiologie

Voorbereiding

Je moet minstens 4 uur vóór het onderzoek nuchter zijn. Dat is heel belangrijk, omdat je na het eten van voedsel een samentrekking van de galblaas krijgt, waardoor de beoordeling van galstenen of ontstekingen van de galblaas bemoeilijkt wordt. Bovendien zijn er door het voedsel meer storende darmgassen aanwezig wat de visualisatie van de verschillende organen sterk beperkt.

Nazorg

Er is geen specifieke nazorg vereist.