RX slokdarm

Bij een RX-onderzoek maken we beelden van delen van het lichaam op basis van röntgenstralen. Door contrastvloeistof in te brengen in de slokdarm, krijgen we een beter beeld.

Verloop van het onderzoek

Een RX slokdarm duurt ongeveer 20 minuten.

  • De verpleegkundige begeleidt je vanuit de wachtzaal naar de onderzoekkamer. Hij/zij zegt je welke kledij of juwelen je moet uitdoen voor het onderzoek.
  • Je neemt plaats op de röntgentafel.
  • De opnames worden gemaakt, tijdens het drinken van een contraststof. Op commando drink en slik je de bariumpap door. Tegelijkertijd maakt de radioloog opnames van de passage van de pap in de slokdarm.
  • De RX-buis komt centraal boven het te onderzoeken lichaamsdeel door middel van een lichtvizier. Indien nodig kan de RX-tafel bewogen worden.
  • Het is van essentieel belang om goed de richtlijnen te volgen wanneer men je vraagt om niet te bewegen of je adem in te houden tijdens het maken van de beelden. Bewegen of ademen tijdens het onderzoek veroorzaakt meestal een onleesbare foto.

De arts-radioloog die het onderzoek heeft uitgevoerd, maakt een eerste interpretatie van de beelden tijdens het onderzoek. Na de definitieve interpretatie stuurt de radioloog een verslag naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Alleen deze arts kan de resultaten met jou bespreken.

Dit onderzoek is enkel mogelijk op afspraak. Gelieve steeds je identiteitskaart, het voorschrift van je arts en eventuele eerdere radiologische onderzoeken mee te brengen.

CT scan

Voorbereiding

De dag van het onderzoek moet je volledig nuchter zijn. Je mag ook niet roken, omdat die de maag prikkelt met vochtproductie tot gevolg. Het is belangrijk deze richtlijnen te volgen, zodat we een correcte beeldvorming kunnen doen.

Nazorg

Om de contraststof zo snel mogelijk te verwijderen, raden we je aan om na het onderzoek voldoende te drinken.