Gastric bypass
Contactgegevens
Voorbereiding
Er wordt grondig overwogen of een gastric bypass al dan niet een goede oplossing voor jou is. Wanneer je goedkeuring krijgt volgen nog een aantal preoperatieve onderzoeken. Onderstaande onderzoeken kunnen hier deel van uit maken:
- bloedonderzoek (hormonen en stofwisseling)
- echo van de buik
- röntgenfoto van de longen
- gastroscopie
- bezoek aan de endocrinoloog
- psychologisch onderzoek
- bezoek aan de diëtiste
Je start best zes weken voor de ingreep met een caloriearm (en proteïnerijk) dieet. De operatie wordt gemakkelijker door gewichtsverlies en de lever die in volume is afgenomen.
De ingreep
De ingreep kan door middel van een kijkoperatie (laparoscopie) gebeuren. Dat betekent dat er kleinere incisies worden gemaakt die zorgen voor een sneller herstel.
Tijdens een gastric bypass wordt er een kleinere maag gemaakt met een nieuwe en kleinere maaguitgang. Deze nieuwe maag heeft geen doorgang meer met de rest van de maag. De dunne darm wordt opgehaald en verbonden met de nieuwe maag. Zo wordt er een brug (bypass) gemaakt over de oude maag en de twaalfvingerige darm. Het einde van de twaalfvingerige darm wordt opnieuw verbonden met de dunne darm zodat het maagsap, gal- en pancreassap nog steeds met het voedsel wordt vermengd. Dit is noodzakelijk voor een normale vertering.
Verwachte resultaten
- Na de ingreep kun je gemiddeld 60 tot 70% van je overtollige gewicht verliezen, of 30% van je totaal gewicht.
- Het grootste gewichtsverlies vindt plaats in de eerste zes maanden.
- Daarna verloopt het afvallen langzamer, maar dit proces gaat nog twaalf tot achttien maanden door.
Voordelen van de ingreep
Een gastric bypass blijkt doeltreffend voor zowel mensen die grote hoeveelheden eten als voor mensen die veel zoet eten. Na de ingreep verloopt het gewichtsverlies vaak opvallend snel. Bovendien kunnen gezondheidsproblemen die samenhangen met het overgewicht, zoals diabetes of hoge bloeddruk, sterk verbeteren of zelfs verdwijnen.
Opmerkingen
De ingreep staat een eventuele latere zwangerschap niet in de weg. Je wacht wel best tot minstens een jaar tot anderhalf jaar na de ingreep om zwanger te worden. Bij een eventuele zwangerschap is het nog belangrijker om regelmatig ijzer, foliumzuur en andere supplementen in te nemen.
Alcohol wordt sneller en beter opgenomen in de bloedbaan na een gastric bypass. Hou er rekening mee dat je het wettelijk maximum bij autorijden sneller bereikt.