Osteoporose (botontkalking)

Osteoporose, soms ook botontkalking genoemd, is een chronische aandoening van het skelet waarbij de botten steeds brozer worden.

Wat is osteoporose?

Bij osteoporose worden botten minder sterk doordat de botdichtheid en de kwaliteit ervan afnemen. In onze botten wordt voortdurend nieuw botweefsel aangemaakt en oud botweefsel afgebroken. Tijdens de groei is er meer aanmaak van botweefsel, terwijl er op oudere leeftijd meer afbraak is. Daardoor worden de botten brozer en kunnen gemakkelijker breken. Ruggenwervels kunnen hierdoor inzakken. 

Wervelbreuk door osteoporose

Wie lijdt aan osteoporose?

Osteoporose komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen omdat er een versneld botverlies optreedt tijdens de menopauze. Ook mannen kunnen osteoporose krijgen en dit meestal op latere leeftijd dan vrouwen. Onvoldoende lichaamsbeweging, te weinig calcium in de voeding, een tekort aan vitamine D, te veel alcohol en roken dragen allemaal bij aan de ontwikkeling van osteoporose.  

Sommige ziektes verhogen het risico op osteoporose: reumatoïde artritis, diabetes, COPD, chronische nierziekten en chronisch inflammatoire darmziekten. Ook langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen zoals cortisone kan hiervoor zorgen. 

Diagnose

Een vroege diagnose, voor er een breuk is opgetreden, is alleen mogelijk via een meting van de botdichtheid. Hierbij wordt met behulp van röntgenstralen de hoeveelheid calcium in je bot gemeten. 

Behandeling

De behandeling kan bestaan uit inname van calcium en vitamine D, voldoende lichaamsbeweging en/of het vermijden van alcohol en roken. 

Afdelingen

Voor meer informatie over de aandoening kan je terecht bij de afdeling endocrinologie. 
Endocrinologie

Voor de behandeling van een breuk ten gevolge van osteoporose kan je terecht bij de afdeling orthopedie.
Orthopedie