Labo klinische biologie

In het klinisch laboratorium worden analyses uitgevoerd op bloed, urine, stoelgang of andere lichaamsmaterialen. Deze analyses worden uitgevoerd voor opgenomen patiënten, patiënten uit andere ziekenhuizen of patiënten die worden doorverwezen door hun huisarts. Voor speciale analyses werken we samen met externe Belgische of buitenlandse laboratoria die expert zijn in hun vakgebied.

klinisch laboratorium

Waar kunnen we je mee helpen?

Het labo voert onderzoeken uit in verschillende domeinen: hematologie, klinische chemie/immunochemie, microbiologie en moleculaire biologie. Deze onderzoeken helpen bij het opsporen van ziektes, het stellen van diagnoses, het inschatten van prognoses en het opvolgen van behandelingen. Een gespecialiseerd team staat voor je klaar om de onderzoeken uit te voeren volgens de nieuwste richtlijnen en technologieën. 

labotest covid

Wie zit er in ons team? 

Het wetenschappelijk team van het klinisch laboratorium bestaat uit klinisch biologen, een wetenschappelijke medewerker, een hoofdlaborant en medisch laboratoriumtechnologen (laboranten). 

Onze klinisch biologen zijn allemaal geconventioneerd en waarborgen de kwaliteit van de uitgevoerde testen. Ze staan in voor het vaststellen van een mogelijke aandoening en zoeken mee naar een gepaste behandeling.

Je kan op ons team rekenen voor advies over staalafname, staaltransport, interpretatie van de resultaten, antibiotica, werking van medicijnen...

Informatie over je onderzoek

Voor elk bezoek aan het labo moet je je inschrijven aan de kiosken in de inkomhal van het ziekenhuis. Hier word je specifiek routenummer meegedeeld. Volg daarna de bewegwijzering in het ziekenhuis.

  • je identiteitskaart
  • de naam van je huisarts
  • een verzekeringskaart of betalingsakkoord van een hospitalisatieverzekering (indien van toepassing)
  • een betalingsverbintenis van een OCMW of een andere instantie die tussenkomt in de ziekenhuisfactuur (indien van toepassing).

Je behandelend arts kan het resultaat schriftelijk, telefonisch of elektronisch ontvangen. Je kan het resultaat ook zelf raadplegen via mynexuzhealth. Je vindt er hier meer informatie over. 

Voor een standaardonderzoek is het resultaat meestal binnen enkele uren beschikbaar, maar voor sommige onderzoeken duurt het enkele dagen tot enkele weken voordat de uitslag bekend is. 

Resultaten van analyses die onmiddellijk de aandacht van de behandelend arts vragen worden telefonisch aan je arts gemeld.  

Het laboratorium beschikt over een WIV-erkenning (erkenningsnummer 71620) zoals vereist door de Belgische wetgeving. Hierdoor geniet de patiënt een terugbetaling van de analyses door de Sociale Zekerheid.
Ter verzekering en verdere optimalisatie van de kwaliteit van de dienstverlening, beschikt het laboratorium over een samenhangend en operationeel kwaliteitssysteem conform de praktijkrichtlijn van het WIV.

Capacitatie

FAGG nr 10-0043, verlenging van de erkenning

Accreditatie

Het laboratorium is BELAC-geaccrediteerd volgens de internationale kwaliteitsnorm voor medische laboratoria ISO 15189:2022. De scope (lijst van analyses) waarvoor de accreditatie geldt, is opgenomen op volgende website (https://economie.fgov.be/nl/belac ) onder accreditatiecertificaat 641-MED.

Klinisch biologen

Davy Kieffer

dr. ap.-biol. Davy Kieffer

klinisch bioloog
ap. Annelies Louwagie

ap.-biol. Annelies Louwagie

klinisch bioloog
dr. Wim Maurissen

dr. Wim Maurissen

klinisch bioloog
Sophie Steels

ap.-biol. Sophie Steels

klinisch bioloog