Kinderafdeling (Pediatrie)

In Sint-Trudo Ziekenhuis kan je voor een opname van je kind terecht op onze vernieuwde kinderafdeling. De afdeling telt 23 bedden, die verdeeld zijn onder isolatiekamers, één- en tweepersoonskamers, een dagzaal en een mooie ruime speelzaal. Een team van gespecialiseerde kinderartsen en verpleegkundigen staat 24 uur op 24 paraat om je kind met de beste zorgen te omringen.

Kindje in ziekenhuisbed, verpleegkundige neemt parameters.

Waar kunnen we je mee helpen?

De kinderafdeling is vrolijk ingericht zodat de kinderen zoveel mogelijk vergeten dat ze in een ziekenhuis zijn (kamers en gangen met warme kleuren, tekeningen, een grote speelruimte ...). Via een aantal kindvriendelijke initiatieven proberen we onze jonge patiënten maximaal gerust te stellen en hun verblijf in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken.

Als ouder mag je je kind altijd bezoeken en kan je op de kamer van je kind overnachten en mee eten. In samenspraak met de verpleegkundige kan je mee instaan voor de verzorging van je kind (vb. wassen, aankleden, temperatuur nemen, eten en medicatie geven, aërosol, ...).

op pad met pop Sam

Met handpop Sam naar het operatiekwartier

Een operatie is vaak een ingrijpende gebeurtenis voor een kind. Het is dan ook belangrijk dat aan de kinderen zo duidelijk mogelijk verteld wordt wat er gaat gebeuren. Hierdoor neemt de angst voor het onbekende af en worden ze meestal rustiger. Om de ambulante patiëntjes voor hun operatie gerust te stellen, legt de spelbegeleidster samen met handpop Sam via een fotoboek het traject uit van de kinderafdeling naar het operatiekwartier. De kinderen ontvangen afhankelijk van de operatie ook een stickerblad met de belangrijkste ‘haltes’ tijdens het traject en mogen zelf leuke stickers kiezen. Deze mogen ze op het stickerblad plakken naarmate ze het traject doorlopen hebben. Na de operatie ontvangen ze van de spelbegeleidster ook een 'flinkdiploma'.

wagenpark kinderafdeling

Naar een onderzoek? Met de auto!

Patiëntjes die voor een onderzoek naar bijvoorbeeld radiologie of nucleaire geneeskunde moeten, kunnen daar naartoe rijden in een heus VW-minibusje. Op die manier proberen we het bezoek aan de dokter wat leuker te maken. Het autootje heeft een afstandsbediening waarmee de verpleegkundige het kan besturen, maar kinderen kunnen ook zelf rijden door op het gaspedaal te duwen. Voor de allerkleinsten kocht het ziekenhuis een schattig duwwagentje aan.

onderzoekskamer pediatrie

Onderzoek met afleiding

De onderzoekskamer op de kinderafdeling werd helemaal op maat van onze kleinste patiëntjes ingericht, met een ergonomische onderzoekstafel. Om de kinderen af te leiden werd aan het plafond een tv bevestigd zodat ze tijdens het onderzoek of de behandeling naar hun favoriete programma kunnen kijken en na een prikje worden ze getroost met een cadeautje uit de kauwgomballenautomaat. 

De kinderafdeling maakt gebruik van lachgas en zelfs een virtual reality bril indien dit het kind kan geruststellen om het onderzoek op een rustigere manier te laten verlopen.

Speelzaal

De kinderafdeling heeft een mooie, ruime speelzaal waar de kinderen met de spelbegeleidster kunnen spelen, tekenen, knutselen, lezen of TV kijken. In de namiddag kunnen zij er ook terecht onder toezicht van een volwassene. In de speelzaal vind je ook puzzels, gezelschapsspelletjes en knutselmateriaal. De speelzaal sluit om 20.00 uur.

Als je kind in bed of op de kamer moet blijven, kan je in de speelgoed vragen om op de kamer te gebruiken.

Op de kinderafdeling is ook een kinderbibliotheek, een dvd-speler, een PlayStation, een digitale TV en enkele laptops. Wil je kind hiervan gebruikmaken, vraag het dan aan een verpleegkundige op de afdeling.

Elke week (behalve in de zomervakantie) brengen de Mediclowns een bezoek aan onze afdeling. De geplande bezoeken worden aangekondigd via het informatiebord op de afdeling.

Artsen

dr. Lisa Lopes

dr. Lisa Lopes

kinderarts
dr. Katrien Mertens

dr. Katrien Mertens

kinderarts
dr. Catherine Meurice

dr. Catherine Meurice

kinderarts
dr. Annelies Verhoeven

dr. Annelies Verhoeven

kinderarts

Hoofdverpleegkundige

Hoodverpleegkundige pediatrie

Tina Geets

Waar vind je ons?

De kinderafdeling bevindt zich in de D-blok op de tweede verdieping, volg de blauwgroene kleur vanuit de inkomhal. Je kan de afdeling enkel betreden nadat je je aanmeldt.

Informatiebrochures