Knieletsels (orthopedie)

De orthopedische chirurg stelt altijd eerst een diagnose door middel van een grondig onderzoek met indien nodig beeldvorming (radiologie). Op basis van de gestelde diagnose schrijft de gespecialiseerde arts een behandeling voor die kan bestaan uit bijvoorbeeld medicatie en/of kinesitherapie. Op een bepaald moment of bij bepaalde letsels zal een operatie nodig zijn.

Op deze pagina vind je meer informatie over vaak voorkomende letsels aan de knieën waar de orthopedische chirurgen operatief kunnen behandelen.

Enkele vaak voorkomende ingrepen en hun behandeling:

Je kan bij onze specialisten terecht voor zeer uiteenlopende knieklachten. De oorzaken van kniepijn kunnen we onderscheiden op basis van een uitgebreid onderzoek en beeldvorming. 

Er is een groot verschil tussen knieklachten die acuut ontstaan na bijvoorbeeld een ongeval en anderzijds klachten die eerder chronisch zijn door slijtage. Patiënten die kniepijn krijgen tijdens het sporten, 's nachts wakker worden van de pijn of startproblemen hebben, hebben vaak te maken met klachten ten gevolge van slijtage van de knie. Acute klachten gaan bijvoorbeeld over pijn na een rotatiebeweging, doorzakken van de knie of blokkadeklachten.

De meeste knieklachten zijn behandelbaar door onze gespecialiseerde orthopedische chirurgen. Zij overlopen met u de mogelijke behandelopties, die zeker niet altijd een operatie zullen inhouden. Welke behandeling voor jou het meest aangewezen is, kan enkel op maat van jouw verhaal, onderliggende oorzaken en je lichaam bepaald worden.

Knieprothese

Een knieprothese wordt geplaatst om:

  • je te verlossen van de pijn;
  • het kniegewricht beter te laten bewegen, hoewel hier grenzen aan zijn o.a. omwille van de dikte van jouw bovenbeen, de zwelling van de knie en de prothese op zich.

De versleten uiteinden van het dijbeen en het scheenbeen worden vervangen door metalen prothesedelen. Daartussen komt een plastic schijfje dat de spanning tussen de prothesedelen in stand houdt en de wrijving vermindert. Soms is er slechts slijtage aan een beperkt deel van het kniegewricht. Dan wordt eventueel een gedeeltelijke (halve) prothese geplaatst.

Er zijn verschillende methoden die ons ziekenhuis aanbiedt bij het plaatsen van een knieprothese. Doorgaans gebeurt dit met behulp van conventionele instrumenten, maar dit wordt altijd per patiënt individueel bekeken welke methode het beste resultaat zal geven.

Knieprothese met robotchirurgie

Een knieprothese kan ook geplaatst worden met behulp van een innovatieve robot (Navio®). Hiermee was Sint-Trudo Ziekenhuis het eerste ziekenhuis in België waar deze robot operationeel is. De robot helpt de chirurg om de totale knieprothese dermate nauwkeurig te plaatsen dat deze optimaal afgestemd is op de natuurlijke positie van de knie en de noden van de patiënt in de behandeling van artrose. Deze vrij nieuwe techniek laat ons toe om een prothese te plaatsen die zowel rekening houdt met de beenderige structuren als met de weke delen (pezen, ligamenten) van de oorspronkelijke knie. Ook bij jongere patiënten kan de robot ingeschakeld worden bij minder invasieve interventies zoals een halve knieprothese, om deze met grote precisie te plaatsen.

Meer info: reportage TV Limburg

Arthroscopie knie

Een arthroscopie (kijkoperatie) is een heelkundige ingreep waarbij de chirurg door middel van een kleine camera in het kniegewricht kan kijken om op die manier een correcte diagnose te stellen en het probleem in het kniegewricht te behandelen. Voor het uitvoeren van de ingreep zijn minimum 2 openingen nodig van gemiddeld een 5-tal mm om de camera in het gewricht te kunnen steken en eventueel ook instrumenten die gebruikt worden tijdens de ingreep. Door middel van een videocamera die op de lens gemonteerd wordt, kan de chirurg het binnenste van het gewricht op een monitor zien.

Een kijkoperatie van de knie is aangewezen wanneer er in het gewricht letsels zijn ter hoogte van het kraakbeen, meniscus, slijmvlies, kruisbanden of andere ligamenten of een combinatie van verschillende letsels.

Orthopedische chirurgen gespecialiseerd in knieletsels

dr. Peter Bollars

dr. Peter Bollars

orthopedisch chirurg
dr. Daniël Janssen

dr. Daniël Janssen

orthopedisch chirurg
dr. Jan Mievis

dr. Jan Mievis

orthopedisch chirurg

Informatiebrochures

Bestand
Bestand
Bestand
Bestand
Bestand
Bestand