Diabetes

Diabetes is een ziekte waarbij je lichaam moeite heeft om de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed goed te regelen. Dit komt doordat je lichaam niet genoeg van het hormoon insuline aanmaakt, of omdat je lichaam niet goed reageert op insuline. Hierdoor stapelen suikers zich op in het bloed.

Wat is diabetes?

Ons lichaam heeft suiker of glucose nodig als energiebron.  We halen deze suiker uit de koolhydraten in onze voeding en deze komt in het bloed terecht. De glucose moet in alle cellen van het lichaam kunnen
binnen­dringen om daar als energiebron gebruikt te worden. Het hormoon dat dit mogelijk maakt is insuline. De pancreas of alvleesklier is het orgaan dat de nodige insuline aanmaakt.

Wanneer je diabetes hebt, maakt je lichaam te weinig of geen insuline aan, of reageert je lichaam niet goed op de werking ervan. Daardoor kan de suiker niet binnendringen in de lichaamscellen en kan het dus niet gebruikt worden als energiebron. De suikers stapelen zich op in het bloed. Diabetes wordt daarom ook wel suikerziekte genoemd.

Meer informatie over leven met diabetes vind je op de website van de diabetesliga: www.diabetes.be

Soorten diabetes

Diabetes kan in verschillende vormen voorkomen:

  • Diabetes type 1: Bij diabetes type 1 produceert het lichaam zelf geen insuline meer, dit betekent dat je elke dag insuline moet injecteren om je bloedsuiker onder controle te houden. Deze vorm van diabetes ontstaat vooral, maar niet uitsluitend, bij kinderen en jongvolwassenen.
  • Diabetes type 2: Dit is de meest voorkomende vorm van diabetes. Het lichaam reageert onvoldoende op de geproduceerde insuline waardoor het suikergehalte in je bloed stijgt. Naast het probleem met de bloedsuiker zijn ook vaak de cholesterol en bloeddruk te hoog. Deze vorm van diabetes komt vooral voor bij mensen met overgewicht. Een gezonde levensstijl is hier essentieel, waarbij we zowel aandacht moeten hebben voor gezonde voeding, als voor voldoende beweging. Er bestaat tal van medicatie om deze aandoening te behandelen.
  • Secundaire diabetes: Deze vorm van diabetes ontstaat als een gevolg van een andere medische aandoening, bv. door ziekte van de alvleesklier of door het gebruik van bepaalde medicatie (bv. corticosteroïden).
  • MODY (erfelijke diabetes): MODY of Maturity Onset Diabetes of Young is een erfelijke vorm van diabetes die meestal op jonge leeftijd wordt vastgesteld, vaak voor de leeftijd van 25 jaar. MODY ontstaat door een mutatie in een enkel gen dat leidt tot problemen met de insulineproductie. Er bestaan verschillende vormen van MODY waarbij iedere vorm zijn eigen specifieke kenmerken en beahndelingsbenaderingen heeft.
  • Zwangerschapsdiabetes: Deze vorm van diabetes ontstaat tijdens de zwangerschap. Het treedt meestal op in de tweede helft van de zwangerschap en wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen die geproduceerd worden door de placenta.Deze hormonen zorgen ervoor dat het lichaam minder gevoelig is aan de werking van insuline, waardoor het bloedsuikergehalte stijgt. Een gezonde voeding en beweging zijn de eerste stap in de behandeling. Soms moeten we ook insuline toedienen. Deze vorm van suikerziekte verdwijnt meestal na de bevalling. Vrouwen die zwangerschapsdiabetes krijgen, hebben meer kans om later in het leven diabetes type 2 te krijgen.

Behandeling

De behandeling kan bestaan uit insuline-injecties, medicijnen, een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging. 

Behandeling van diabetes