Alvleesklierontsteking (pancreatitis)
Contactgegevens
Symptomen
De volgende symptomen kunnen optreden bij een alvleesklierontsteking:
- Hevige, aanhoudende buikpijn die uitstraalt naar de rug
- Misselijkheid en braken
- Koorts
- Opgezette buik
- Gele verkleuring van de huid en ogen (geelzucht) bij ernstige gevallen
Oorzaak
Onderstaande factoren kunnen bijdragen aan de oorzaak:
- Galstenen
- Overmatig alcoholgebruik
- Bepaalde medicatie
- Hoge vet- of calciumwaarden in het bloed
- Auto-immuunziekten of infecties
Behandeling
De behandeling van pancreatitis hangt af van de oorzaak en de ernst. Bij een plotselinge ontsteking van de alvleesklier ligt de focus op het verlichten van de symptomen en het ondersteunen van de genezing. Je krijgt vocht en voeding via een infuus om uitdroging te voorkomen. De alvleesklier krijgt tijdelijk rust door te stoppen met voedselinname via de mond. Een ziekenhuisopname kan nodig zijn om je toestand te monitoren en complicaties te voorkomen. Als galstenen de oorzaak zijn kunnen deze via een ERCP worden verwijderd.
Bij een chronische ontsteking zijn levensstijlveranderingen nodig. Stoppen met alcohol en roken voorkomt verdere schade aan de alvleesklier. Omdat de alvleesklier minder enzymen aanmaakt, krijg je enzymsupplementen om de spijsvertering te ondersteunen. Je krijgt pijnstilling en, indien nodig, medicatie om de bloedsuikerspiegel te reguleren als de insulineproductie is aangetast.
De ingreep
Bij ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn. Het zieke deel van de alvleesklier wordt dan chirurgisch verwijderd. Deze operatie kan vaak via een kijkoperatie (laparoscopie) gebeuren.
Nazorg
Een chronische alvleesklierontsteking vereist vaak regelmatige controles bij een gastro-enteroloog. De behandeling afstellen op de oorzaak en je behoeften kan de alvleesklier optimaal herstellen en de kwaliteit van leven verbeteren.