Zorgpad na schouderprothese

Binnen Sint-Trudo Ziekenhuis werken we met een multidisciplinair herstelprogramma voor wie een schouderprothese kreeg. De doelstelling is dat je op een zo vlot mogelijke manier een maximale functionaliteit terugkrijgt.

Waarmee kunnen we je helpen?

Je ontslag wordt voorbereid in nauwe samenwerking met het team (orthopedist, verpleegkundigen, kinesitherapeut, ergotherapeut, sociaal werker) en de eerstelijns zorgverleners zoals de huisarts, kinesist en thuisverpleegkundige. In de maand voor je opname krijg je de mogelijkheid om een infosessie te volgen, waarin je meer informatie krijgt over de voorbereiding van je ingreep en je opname in het ziekenhuis. Dit kan via een fysieke infosessie in het ziekenhuis, of via een filmpje dat via e-mail wordt doorgestuurd door het zorgteam.

In het onderstaande filmpje leggen onze collega's uit hoe je opname en herstelprogramma er zal uitzien na het plaatsen van je schouderprothese. Je vindt hier ook informatiebrochures en een lijst van veelgestelde vragen.

Je kan ook altijd bij ons team terecht, als je nog vragen hebt.

Brochures

Bestand
Bestand

Veelgestelde vragen

Kamersupplementen zijn kosten die het ziekenhuis kan aanrekenen voor een behandeling of verblijf in een éénpersoonskamer. In de opnameverklaring kan je het juiste bedrag terugvinden. Zowel ereloon- als kamersupplementen moet je zelf betalen, tenzij je over een bijkomende hospitalisatieverzekering beschikt die deze kosten dekt. Bij twijfel informeer je best bij je verzekering.

Neen, het scheren is niet bij iedereen nodig. Indien dit toch nodig is, wordt dit in het ziekenhuis gedaan om snijwondjes te voorkomen.

De iso-Betadine Uniwash®-zeep is verkrijgbaar bij de apotheek, zonder voorschrift.

Neen, je zal de medicatie dagelijks toegediend krijgen door een verpleegkundige. Het meebrengen van je eigen medicatie wordt gevraagd om je medicatielijst samen met de verpleegkundige nauwkeurig na te kijken en eventuele persoonlijke bereidingen op voorraad te hebben. Breng daarom je thuismedicatie mee in de oorspronkelijke verpakking.

Nachtkleding wordt enkel tijdens de nacht gedragen. Aangezien er overdag actief wordt gewerkt aan je revalidatie draag je best een sportieve, comfortabele outfit.

Je familie kan best eerst proberen om jou te contacteren op je kamer. Er is een telefoon voorzien op je kamer en ook het gebruik van je eigen toestel wordt toegestaan. Indien er vragen zijn, kan er alsnog telefonisch contact worden opgenomen met de verpleegeenheid. Dit kan op het telefoonnummer 011 69 98 00. Voorafgaand aan dit gesprek zal het codewoord worden gevraagd.

Neen, een ziekenhuisbed voorzien is geen noodzaak. Traplopen wordt aangeleerd tijdens je verblijf in het ziekenhuis. Bij twijfel kan je dit steeds aankaarten bij de kinesitherapeut of de ergotherapeut, zodat de sociale dienst indien nodig kan worden ingeschakeld (vb. als je voor de ingreep al moeite hebt met trappen nemen).

Als je na je terugkeer naar huis graag naar het ziekenhuis wil komen voor de kinesitherapie kan je dit best vermelden tijdens je bezoek aan de vooropname. Indien je deze beslissing op een later tijdstip (tijdens de opname of na de ingreep) maakt, dan geef je dit best door aan de kinesitherapeut vanop de verblijfsafdeling. Op deze manier kan jouw afspraak alsnog worden geregeld.

Neen, indien je na de opname verder wenst te revalideren (in het ziekenhuis of extern), dan bedraagt deze periode minimum twee weken.

Onze afdeling orthopedie helpt je graag verder