Zorgpad na schouderprothese

Binnen Sint-Trudo Ziekenhuis werken we met een multidisciplinair herstelprogramma voor wie een schouderprothese kreeg. De doelstelling is dat je op een zo vlot mogelijke manier een maximale functionaliteit terugkrijgt.

Waarmee kunnen we je helpen?

Je ontslag wordt voorbereid in nauwe samenwerking met het team (orthopedist, verpleegkundigen, kinesitherapeut, ergotherapeut, sociaal werker) en de eerstelijns zorgverleners zoals de huisarts, kinesist en thuisverpleegkundige. In de maand voor je opname krijg je de mogelijkheid om een infosessie te volgen, waarin je meer informatie krijgt over de voorbereiding van je ingreep en je opname in het ziekenhuis. Dit kan via een fysieke infosessie in het ziekenhuis, of via een filmpje dat via e-mail wordt doorgestuurd door het zorgteam.

In het onderstaande filmpje leggen onze collega's uit hoe je opname en herstelprogramma er zal uitzien na het plaatsen van je schouderprothese. Je vindt hier ook informatiebrochures en een lijst van veelgestelde vragen.

Je kan ook altijd bij ons team terecht, als je nog vragen hebt.

Brochures

Bestand

Veelgestelde vragen

Wat zijn kamersupplementen?

Dit zijn kosten die het ziekenhuis kan aanrekenen voor een behandeling of verblijf in een éénpersoonskamer. In de opnameverklaring kan je het juiste bedrag terugvinden. Zowel ereloon- als kamersupplementen moet je zelf betalen, tenzij je over een bijkomende hospitalisatieverzekering beschikt die deze kosten dekt. Bij twijfel informeer je best bij je verzekering.

Moet ik er zelf voor zorgen dat de operatiestreek geschoren is?

Neen, het scheren is niet bij iedereen nodig. Indien dit toch nodig is, wordt dit in het ziekenhuis gedaan om snijwondjes te voorkomen.

Waar kan ik de Isobetadine Uniwash®-zeep verkrijgen?

De Isobetadine Uniwash®-zeep is verkrijgbaar bij de apotheek, zonder voorschrift. De gebruiksaanwijzing kan je terugvinden op onze website.

Ik moet mijn eigen medicatie meebrengen… Wil dit dan zeggen dat ik ook zelf mijn medicatie moet innemen tijdens de opname?

Neen, je zal de medicatie dagelijks toegediend krijgen door een verpleegkundige. Het meebrengen van je eigen medicatie wordt gevraagd om je medicatielijst samen met de verpleegkundige nauwkeurig na te kijken en eventuele persoonlijke bereidingen op voorraad te hebben. Breng daarom je thuismedicatie mee in de oorspronkelijke verpakking.

Mag ik overdag een pyjama dragen of ben ik verplicht dagkledij te dragen?

Nachtkleding wordt enkel tijdens de nacht gedragen. Aangezien er overdag actief wordt gewerkt aan je revalidatie draag je best een sportieve, comfortabele outfit.

Belt de verpleging mijn familie op wanneer ik terugkeer na de ingreep?

Je familie kan best eerst proberen om jou te contacteren op je kamer. Er is een telefoon voorzien op je kamer en ook het gebruik van je eigen toestel wordt toegestaan. Indien er vragen zijn, kan er alsnog telefonisch contact worden opgenomen met de verpleegeenheid. Dit kan op het telefoonnummer 011 69 98 00. Voorafgaand aan dit gesprek zal het codewoord worden gevraagd.

Indien ik voor de ingreep reeds bloedverdunners nam, ben ik dan ook verplicht om gedurende 4 of 6 weken de Fraxiparine®-spuitjes tegen trombose te laten toedienen?

Afhankelijk van de chirurgische wonde, zal de behandelende arts beslissen om de spuitjes enkele dagen na de ingreep al dan niet terug om te schakelen naar je oorspronkelijke orale bloedverdunner. Indien nodig, kan de huisarts dit op een later tijdstip alsnog omschakelen. Voor wie toch Fraxiparine®-spuitjes nodig heeft, is het niet noodzakelijk om hiervoor een thuisverpleegkundige te contacteren. Je vindt de instructies voor het plaatsen van de inspuiting terug op onze website. Na het lezen van deze instructies kan je de spuitjes zelf toedienen.

Mag ik mijn anti-emboliekousen van een vorige opname opnieuw meebrengen of moet ik er nieuwe aankopen?

Eigen anti-emboliekousen mogen steeds worden meegebracht naar de verpleegeenheid. Hier zal de verpleegkundige samen met jou bekijken of deze nog kunnen gebruikt worden. Indien nodig kan de verpleegkundige je tijdens de opname een nieuw paar bezorgen.

Ben ik genoodzaakt om gelijkvloers een ziekenhuisbed te voorzien indien mijn slaapkamer op een andere verdieping is?

Neen, een ziekenhuisbed voorzien is geen noodzaak. Traplopen wordt aangeleerd tijdens je verblijf in het ziekenhuis. Bij twijfel kan je dit steeds aankaarten bij de kinesitherapeut of de ergotherapeut, zodat de sociale dienst indien nodig kan worden ingeschakeld (vb. indien je reeds voor de ingreep moeite met trappen nemen had, …).

Hoe kan ik me aanmelden voor ambulante revalidatie in het ziekenhuis?

Indien je na je terugkeer naar huis graag naar het ziekenhuis wil komen voor de kinesitherapie kan je dit best vermelden tijdens je bezoek aan de vooropname. Indien je deze beslissing op een later tijdstip (tijdens de opname of na de ingreep) maakt, dan geef je dit best door aan de kinesitherapeut. Op deze manier kan jouw afspraak alsnog worden geregeld.

Kan ik na de opname ook gedurende één week blijven revalideren?

Neen, indien je na de opname verder wenst te revalideren (in het ziekenhuis of extern), dan bedraagt deze periode minimum twee weken.

Kan ik op voorhand al een kamer reserveren op de revalidatiedienst?

Neen, op de revalidatie-dienst in het ziekenhuis is het niet mogelijk om reeds op voorhand een kamer te reserveren. In een kortverblijf of herstelverblijf kan dit wel. Bij vragen hierover neem je best contact op met de sociale dienst: 011 69 91 40.

Wanneer mag ik na de ingreep weer autorijden?

Na de ingreep is het belangrijk opnieuw spierkracht op te bouwen. Je been moet voldoende kunnen bewegen om de pedalen in je auto te bedienen. Daarom wacht je best met autorijden tot na het eerste controlemoment bij de arts. Indien je herstel vlot verloopt, kan je na deze 6 weken weer autorijden en kan je veiligheid hierbij worden verzekerd. Je kan steeds je verzekeringsmaatschappij contacteren voor concrete richtlijnen.

Zal ik omwille van mijn prothese problemen ondervinden tijdens de controles op een luchthaven?

Een knie -of heupprothese kan het beveiligingssysteem van een metaaldetector doen alarmeren. Vaak volstaat hierbij een mondelinge toelichting over je prothese. Indien nodig kan je het prothesepasje tonen dat je zal ontvangen samen met de andere ontslagdocumenten. Bij verlies van je prothesepasje kan je dit steeds opnieuw aanvragen via het secretariaat orthopedie.

Onze afdeling orthopedie helpt je graag verder