Zorgpad voor laagrisicozwangerschappen brengt duidelijkheid in versnipperde prenatale opvolging

Op 6 mei stelt ziekenhuisnetwerk Andreaz zijn zorgpad voor zwangerschappen met een laag risico voor. Dat beschrijft helder welke onderzoeken en informatie een zwangere vrouw op welk moment nodig heeft en door wie dit moet gebeuren. Het nieuwe zorgpad is een gebruiksvriendelijke tool die duidelijkheid wil brengen in de huidige versnipperde prenatale zorg.

Overzicht

Datum

06 mei 2023

Gynaecologen en huisarts zorgpad zwangerschap met laag risico

De opvolging van zwangerschappen met een laag risico is op dit moment niet optimaal georganiseerd. Er bestaat een paradoxale situatie, met een onderconsumptie van zorg voor een gedeelte van de zwangere vrouwen en een overconsumptie voor een ander deel.

Bovenop het officiële aanbod is er ook een markt ontstaan met heel wat privé-initiatieven, van pretecho’s tot allerhande coaches die aanstaande ouders willen voorbereiden op de bevalling.

“Iedereen wil het beste voor zijn kind en het is voor toekomstige ouders vaak moeilijk om te weten welke controles en onderzoeken nu echt nodig zijn,” zegt dr. Anke Thaens, gynaecoloog in het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder. “Daarin brengen wij nu duidelijkheid. Dit is wat medische experts qua zorg en opvolging nodig achten bij een laagrisicozwangerschap.”

Het zorgpad is uitgewerkt door huisartsen, zelfstandige vroedkundigen, gynaecologen en vroedkundigen van ziekenhuisnetwerk Andreaz. De richtlijnen zijn gebaseerd op de KCE-richtlijnen* en overstijgen beroepsgroepen en instellingen.

Op de foto vlnr. Dr. Anke Thaens (SFZ), dr. Annick Schreurs (Jessa), dr. Christa Eerdekens (Sint-Trudo), dr. Cora Jarosz (huisarts), dr. Nathalie Storme (az Vesalius). Dr. Jarosz is één van de huisartsen die het zorgpad mee heeft uitgewerkt.

De aanstaande ouders beslissen

Het zorgpad wordt nu uitgerold in de vier ziekenhuizen van Andreaz. Elke toekomstige moeder krijgt bij haar eerste zwangerschapscontrole bij de gynaecoloog een duidelijk overzicht van wanneer er wat moet gebeuren, en bij wie je daarvoor terecht kan.

“Sommige onderzoeken gebeuren enkel bij de gynaecoloog, andere raadplegingen enkel bij de huisarts of vroedvrouw,” zegt dr. Christa Eerdekens, gynaecoloog in het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden. “De aanstaande ouders kunnen zelf kiezen bij wie ze aankloppen. En het is natuurlijk aan hen om te beslissen of ze dit zorgpad volgen.”

Actieve rol voor huisarts en zelfstandige vroedvrouw

Want naast de gynaecoloog kan ook de huisarts of een zelfstandige vroedkundige een laagrisicozwangerschap perfect opvolgen. Dit zorgpad wil hen alvast stimuleren om zwangerschappen actief mee op te volgen.

“Een huisarts heeft vaak een vertrouwensband met de patiënt, en kan dan beter inspelen op het bredere sociale kader,” zegt dr. Annick Schreurs, gynaecoloog in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. “En als de vroedkundige ook al in de prenatale fase wordt betrokken verloopt de opvolging na de bevalling ook vaak vlotter.”

Extra aandacht bij verhoogd risico

Niet elke zwangerschap is zonder risico. Daarom worden in het overzicht ook factoren opgesomd waarbij extra aandacht nodig is, en wanneer er sprake is van een hoogrisicozwangerschap. Afhankelijk van de medische zwangerschapsrisico's of de psychosociale kwetsbaarheid kunnen er andere interventies worden toegevoegd.

“De ideale prenatale opvolging is universeel en geïntegreerd, om alle zwangere vrouwen een optimale gezondheid en veiligheid, en een positieve ervaring te kunnen verzekeren,” zegt dr. Nathalie Storme, gynaecoloog in az Vesalius in Tongeren. “We streven naar een naadloze overgang van de ene zorgverlener naar de andere, en van basiszorg naar gespecialiseerde zorg.”

*KCE-richtlijnen: Richtlijnen volgens het federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg

Meer nieuws

Meer gerelateerde artikels lezen