Neonatologie
Contactgegevens
Waar kunnen we je mee helpen?
Op de dienst neonatologie wordt continu over je baby gewaakt tussen verzorgingen en voedingen door. Als ouder ben je hier altijd welkom. Ben je zelf niet meer opgenomen op de materniteit maar moet je baby toch nog een tijdje op de afdeling neonatologie verblijven, dan mag je de vroedvrouwen dag en nacht bellen voor informatie over je baby. Ook dan mag je als ouder (overdag) altijd bij je kindje blijven.
Onze afdeling neonatologie omvat twee aparte ruimtes met elk een specifiek zorgniveau.
![neonatologie materniteit](/sites/default/files/public/styles/media_side/public/2022-01/neonatologie_0.jpg?h=60055234&itok=u1rv0DCO)
Couveuseafdeling
Op de couveuseafdeling beschikken we over drie gesloten couveuses. In de couveuses liggen de baby's die na de geboorte extra verzorging nodig hebben of die te vroeg geboren zijn en nog moeten groeien (tot +/- 2.200 kg). Vanuit de 'bewakingstoestellen' lopen er verschillende draden naar je baby. Het is mogelijk dat je af en toe een alarm hoort, maar laat je hierdoor niet afschrikken. De vroedvrouw of de arts zullen je graag uitleggen waarom je al die geluiden hoort en welke functie al die draden en buisjes hebben.
![tweeling neonatologie materniteit](/sites/default/files/public/styles/media_side/public/2022-01/2.8_0.jpeg?itok=x5iQCtBt)
Verwarmde bedjes
In de verwarmde bedjes verblijven de baby’s met een te laag geboortegewicht (tussen 2.200 - 2.500 kg) of de kindjes die in de overgangsfase van couveuse naar een gewoon bedje nog extra observatie nodig hebben.
Verzorging
Van zodra de toestand van je kindje het toelaat, kan je meehelpen met de verzorging en de voeding.
Voor een kindje met 8 voedingen zijn de verzorging- en voedingsuren ongeveer als volgt:
7.30 uur - 10.30 uur - 13.30 uur - 16.30 uur - 19.30 uur - 22.30 uur - 1.30 uur - 4.30 uur.
Uiteraard kan je steeds rekenen op de hulp en begeleiding van een vroedvrouw. Om de relatie met je baby te bevorderen is het aangeraden om vaak te kangoeroeën. Hierbij draagt de baby enkel een luier en wordt hij op je ontblote borst of borstkas gelegd. Dit huid-op-huidcontact is een moment om samen met je baby te genieten.
Hygiëne
Op de afdeling hechten we veel belang aan hygiëne. De opgenomen baby's zijn vaak erg vatbaar voor infecties. De ziektekiemen die deze infecties veroorzaken zijn vooral aanwezig op de handen.
Belangrijke regels bij een bezoek:
- ringen, horloges en andere juwelen uitdoen
- was en droog je handen en onderarmen grondig en ontsmet ze nadien
- kwam je onlangs in contact met een infectieziekte: overleg altijd eerst met de vroedvrouw/kinderarts om te bespreken of een bezoek op dit moment aangewezen is
- op de afdeling wordt niet gegeten, drinken is wel toegestaan (er is gekoeld water voorzien op de afdeling)
- ouders gebruiken een locker om spullen (bv. jas, handtas, horloge, ringen) in op te bergen
- smartphonegebruik is niet toegestaan om de rust van de baby niet te verstoren