Neonatologie

De afdeling neonatologie is gespecialiseerd in de zorg voor baby's die te vroeg geboren worden, een te laag geboortegewicht hebben en/of extra zorgen en toezicht nodig hebben. Je baby staat er voortdurend onder observatie en bewaking. Als mama en papa ben je altijd welkom op deze afdeling. Als je kindje na je ontslag nog op onze afdeling moet blijven, mag je de vroedvrouwen dag en nacht bellen om te informeren hoe het met je kindje gaat.

neonatologie materniteit

De afdeling Neonatologie van ons ziekenhuis omvat twee aparte ruimtes met elk hun specifiek zorgniveau:

Couveuseafdeling

Op de couveuseafdeling beschikken we over drie gesloten couveuses. In de couveuses liggen de baby's die na de geboorte extra extra verzorging nodig hebben, of te vroeg geboren baby’s die nog moeten groeien (tot +/- 2.200 kg). Vanuit de 'bewakingstoestelletjes' lopen er verschillende draden naar je baby. Het is mogelijk dat je af en toe een alarm hoort, laat je hierdoor niet afschrikken. De vroedvrouw of de arts zullen je graag uitleggen waarom je al die geluiden hoort en welke functie al die draden en buisjes hebben.

Verwarmde bedjes

In de verwarmde bedjes verblijven de baby’s met een te laag geboortegewicht (tussen 2.200 - 2.500 kg) of de kindjes die in de overgangsfase van couveuse naar een gewoon bedje nog extra observatie nodig hebben.

We beschikken eveneens over een aantal fototherapielampen. Deze worden gebruikt als je baby ‘geel’ ziet. Dit is een normaal fysiologisch gebeuren dat bij veel pasgeborenen voorkomt.

Artsen

dr. Lisa Lopes

dr. Lisa Lopes

kinderarts
dr. Katrien Mertens

dr. Katrien Mertens

kinderarts
dr. Catherine Meurice

dr. Catherine Meurice

kinderarts
dr. Annelies Verhoeven

dr. Annelies Verhoeven

kinderarts
dr. Lore Winters

dr. Lore Winters

kinderarts
tweeling neonatologie materniteit

Verzorging

Van zodra de toestand van je kindje het toelaat, kan je meehelpen met de verzorging en de voeding.
Voor een kindje met 8 voedingen zijn de verzorging- en voedingsuren als volgt:
7.30 uur - 10.30 uur - 13.30 uur - 16.30 uur - 19.30 uur - 22.30 uur - 1.30 uur - 4.30 uur
Uiteraard kan je bij de verzorging en voeding van je baby steeds rekenen op de hulp en begeleiding van een vroedvrouw.

Borstvoeding bij een prematuur kindje

Borstvoeding is de beste zuigelingenvoeding. De unieke samenstelling van moedermelk is niet na te maken. Voor te vroeg geboren kinderen is moedermelk zeker de meest volwaardige voeding. Het is uniek en speciaal aangepast aan de behoefte van het te vroeg geboren kind.

Borstvoeding geven aan een prematuur geboren kind gaat niet vanzelf, het vraagt geduld en doorzettingsvermogen. In eerste instantie kan het dat je baby niet in staat is om zelf te drinken en zal op een andere manier de moedermelkproductie gestimuleerd moeten worden. De moedermelk wordt op een andere manier aangeboden. De baby profiteert ondertussen wel van alle gezondheidsvoordelen die moedermelk te bieden heeft. Gelukkig geldt voor bijna alle te vroeg geboren kinderen dat ze prima uit de borst leren drinken.

Bezoekuren

De mama's en papa's zijn altijd welkom.

Hygiëne

Op de afdeling hechten we veel belang aan hygiëne. De opgenomen baby’s zijn vaak erg vatbaar voor infecties. De ziektekiemen die deze infecties veroorzaken, zijn vooral aanwezig op de handen.

Daarom vragen we je om bij aankomst op de afdeling:

  • ringen, horloges en andere juwelen uit te doen,
  • je handen en onderarmen goed te wassen en te ontsmetten met het daarvoor voorziene product.

Waar vind je ons?

De afdeling neonatologie maakt deel uit van de afdeling materniteit. Je vindt de afdeling op de eerste verdieping van de H blok, de roze kleur volgen vanuit de inkomhal.

Brochures

Bestand
Neonatologie (195.93 KB)
Bestand