Te trage schildklier (hypothyreoïdie)

Bij hypothyreoïdie produceert de schildklier onvoldoende schildklierhormoon. Deze hormonen zijn belangrijk voor het reguleren van het metabolisme, maar een tekort kan leiden tot vertraging van diverse lichaamsprocessen.

Oorzaak

De meestvoorkomende oorzaak van hypothyeoïdie is een auto-immuunziekte zoals de ziekte van Hashimoto. Hierbij valt het immuunsysteem de schildklier aan en verminderd zo de hormoonproductie. Andere mogelijke oorzaken zijn een behandeling van een te snelle schildklier (hyperthyreoïdie), een jodiumtekort of een schildklieroperatie. 

De aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bji mannen en de kans erop neemt toe met de leeftijd. 

Symptomen

Onderstaande klachten kunnen zich voordoen:

  • Vermoeidheid
  • Gewichtstoename zonder duidelijke oorzaak
  • Koude-intolerantie
  • Droge huid en haar
  • Trage hartslag
  • Opgezwollen gezicht, handen en voeten

Diagnose

Om de diagnose te stellen is bloedonderzoek noodzakelijk, waarin de schildklierhormonen worden gemeten. Soms kan het nodig zijn om ook een echografie van de schildklier uit te voeren.

Behandeling

De behandeling van hypothyreoïdie is gericht op het vervangen van de ontbrekende schildklierhormonen en het herstellen van het normale metabolisme. Meestal gebeurt dit met een synthetisch schildklierhormoon. 

Nazorg

Wanneer je wordt behandeld voor hypothyreoïdie is het belangrijk om je hormoonniveaus regelmatig te laten controleren. Hypothyroïdie is een chronische aandoening, je zal dus levenslang medicatie moeten blijven innemen. Een levensstijl met een gebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de symptomen beter onder controle te houden.