Aandoeningen van de hypofyse

Aandoeningen van de hypofyse verstoren de normale werking van de hypofyse. De hypofyse is een kleine hormoonklier onder de hersenen die een centrale rol speelt in de regulatie van verschillende lichaamsfuncties door het produceren van hormonen.

Wat is de hypofyse?

De hypofyse is een kleine maar uiterst belangrijke klier die zich aan de basis van de hersenen bevindt. De klier speelt een cruciale rol in het reguleren van verschillende lichaamsfuncties door het produceren en afgeven van hormonen die onder andere de schildklier, bijnieren en de eierstokken of teelballen aansturen. 

De hypofyse bevindt zich in de hersenen en bestaat uit twee delen: een voorkwab (adenohypofyse) en een achterkwab (neurohypofyse). De voorkwab maakt onder andere het groeihormoon (GH), een hormoon dat de bijnieren aanstuurt (ACTH), een hormoon dat de schildklier activeert (TSH) en hormonen die belangrijk zijn voor de voortplanting (FSH, LH en prolactine). 

De achterkwab slaat hormonen op die door de hypothalamus worden geproduceerd die belangrijk zijn voor de vochtbalans en oxytocine. Die laatste speelt een rol bij de bevalling en borstvoeding. 

Veelvoorkomende aandoeningen van de hypofyse

  • Acromegalie: buitenproportionele groei van handen, voeten, neus, kaak, jukbeenderen en organen. Dit wordt veroorzaakt door overproductie van het groeihormoon.
  • Groeihormoondeficiëntie: aandoening waarbij de hypofyse niet genoeg groeihormoon aanmaakt.
  • Hyperprolactinemie: aandoening waarbij de hypofysevoorkwab teveel prolactine aanmaakt en afgeeft. Dit kan veroorzaakt door een goedaardige hypofysegezwel maar kan ook een andere oorzaak hebben.
  • Diabetes insipidus: zeldzame aandoening van de hypofyse dat leidt tot een verstoorde vochtbalans. Hierbij heb je last van overmatige dorst en veelvuldig urineren.
  • Ziekte van Cushing: zeldzame aandoening van de bijnier waarbij er een overproductie is van het hormoon cortisol. Dit kan worden veroorzaakt door een (meestal) goedaardig gezwel op de hypofyse.