Sint-Trudo Ziekenhuis investeert in Da Vinci robot

Overzicht

Datum

09 mrt 2022

dr. Bert Goossens en de da vinci robot

Robotchirurgie wordt uitgebreid in ziekenhuisnetwerk Zuid-West Limburg.
Op dit moment is er een wachtlijst voor prostaatchirurgie met deze robot. Op 9 maart zal uroloog Bert Goossens de Da Vinci robot voor het eerst gebruiken in Sint-Trudo Ziekenhuis. Door deze investering zullen mensen sneller geholpen kunnen worden.

Bert Goossens, uroloog in Sint-Trudo: "Chirurgie, en zeker ook prostaatchirurgie, kende de voorbije decennia een sterke evolutie. Waar je vroeger veel vaker met grote littekens en na een lange revalidatie huiswaarts keerde, is dat voor veel ingrepen al een hele tijd niet meer het geval. Kleinere of minder complexe ingrepen voeren we al vaak met een laparoscopie, oftewel een kijkoperatie uit. Bij een kijkoperatie gaan we via kleine openingen met een camera-instrument naar binnen om zo de operatie uit te voeren.

Met robotchirurgie kunnen we nog veel meer. Net als bij een laparoscopie werken we enkel met kleine openingen, waarlangs de robot het lichaam binnengaat. Vervolgens kan de chirurg op een kleine ruimte in het lichaam heel complexe zaken uitvoeren, die anders met een open snede moeten gebeuren. Bovendien hebben we tijdens de operatie een veel beter beeld. Dankzij deze manier van werken zal de patiënt na de ingreep sneller recupereren en minder pijn ervaren."

Waarom investeert Sint-Trudo in deze robot?
"Dankzij deze investering kunnen we binnen ons ziekenhuisnetwerk meer capaciteit creëren om patiënten sneller te helpen. Patiënten uit de regio Sint-Truiden kunnen nu voor deze ingrepen dichter bij huis blijven.", aldus Bert Goossens.

"De urologen van het ziekenhuisnetwerk Zuid-West Limburg in Sint-Franciscus (Heusden-Zolder), Jessa (Hasselt), az Vesalius (Tongeren) en Sint-Trudo (Sint-Truiden) vormen samen de Kliniek voor Urologie. Binnen dit team van urologen is er al geruime tijd kennis opgebouwd rond roboturologie, waarbij de aanschaf van de eerste Da Vinci robot (2017) in Jessa een mijlpaal was. Vier van onze urologen zijn dus al een hele tijd gewoon om met deze robot te werken. Voornamelijk Kurt Dilen (Sint-Franciscus) en ikzelf kunnen vanaf nu ook gebruikmaken van de Da Vinci in Sint-Trudo. Daarnaast zullen vanuit Sint-Trudo ook uroloog Jan Vanderkerken en de abdominale chirurgen Benoit Masereel en Paul Geyskens op termijn operaties uitvoeren met deze robot."

Directeur Raf Lippens vult aan: "De aanschaf van deze robot is geen losstaand gegeven, maar kadert in een hele reeks investeringen die Sint-Trudo doet om de beste zorgen te blijven garanderen. Denk aan de bevalbaden in ons volledig vernieuwde bevalkwartier, het spiksplinternieuwe hoofd-halscentrum, de uitbreiding van onze radiologie met de meest moderne apparatuur, … Op dit moment zijn we bijvoorbeeld een cleanroom aan het bouwen om chemotherapie in de toekomst te kunnen blijven bieden volgens de hoogste standaarden. Ook de komende jaren zullen er nog kleine en grote verbouwingen plaatsvinden die het gezicht van ons ziekenhuis zullen veranderen. In Sint-Trudo bouwen we continu aan de toekomst van de zorg in onze regio. We doen dit samen met alle collega's en met de ziekenhuizen binnen ons netwerk."

Meer nieuws

Meer gerelateerde artikels lezen