Naar het ziekenhuis? Breng jouw identiteitskaart mee!

Binnenkort is het voor ziekenhuizen verplicht om de identiteit van patiënten elektronisch te verifiëren. Registratie via jouw eID zorgt voor een vlotte administratie en terugbetaling van zorg. Daarom is het belangrijk dat je steeds je elektronische identiteitskaart en die van je kinderen (Kids-ID of ISI+) meebrengt naar het ziekenhuis.

Overzicht

Datum

11 apr 2024

Riziv banner

Kom je naar ons ziekenhuis voor een raadpleging, onderzoek of opname? Of heb je een afspraak in de privépraktijk van een van onze artsen?

Vergeet dan zeker niet je elektronische identiteitskaart (eID) mee te brengen. 

Het is voor ziekenhuizen en hun artsen verplicht om de identiteit van de patiënt elektronisch te verifiëren. Dit zorgt voor een vlotte administratie en terugbetaling van zorg. Alleen zo kan de derdebetalersregeling* toegepast worden, waarbij het gedeelte ten laste van het ziekenfonds rechtstreeks aan het ziekenfonds gefactureerd wordt. 

Als je niet beschikt over een van deze documenten, gebruik dan:

  • een attest van verlies of diefstal van de identiteitskaart
  • een attest van sociaal verzekerde
  • een kleefbriefje van het ziekenfonds
  • de toepassing Itsme

Deze verplichting geldt voor zowel kinderen als volwassenen, voor kinderen vragen we een Kids-ID of de ISI+-kaart mee te brengen. 

Meer informatie? Bekijk het filmpje hieronder. 

* De derdebetalersregeling betekent dat je bij een arts die de derdebetalersregeling toepast, alleen je persoonlijk aandeel, d.w.z. het bedrag dat na tussenkomst van de sociale zekerheid nog voor eigen rekening van de patiënt blijft, moet betalen. 

Meer nieuws

Meer gerelateerde artikels lezen