Ziekenvervoer


Dringend ziekenvervoer

Voor elke dringende tussenkomst van de ambulance na een 112-oproep betaal je zelf 67,53 euro (remgeld), ongeacht de afgelegde afstand. Ook als je niet naar het ziekenhuis wordt gebracht, betaal je dit bedrag. Bovenop dit bedrag mogen geen bijkomende kosten worden aangerekend. De kosten van dringend ziekenvervoer zijn wettelijk bepaald.

Niet-dringend ziekenvervoer

Naar een ander ziekenhuis

Wanneer je voor een gespecialiseerde behandeling of onderzoek van het ene naar het andere ziekenhuis wordt overgebracht en je keert dezelfde dag nog terug, dan zijn de transportkosten voor het ziekenhuis.

Moet je in het andere ziekenhuis overnachten of kan je vanuit het andere ziekenhuis rechtstreeks naar huis gaan, dan zijn de transportkosten voor de patiënt. Het bedrag dat je uiteindelijk zelf betaalt, hangt af van de tussenkomst van je ziekenfonds. Vraag dit zeker op voorhand na. 

Bij ontslag uit het ziekenhuis

Bij ontslag uit het ziekenhuis adviseren wij je om, indien mogelijk, beroep te doen op een familielid of kennis om je naar huis te brengen. Dit is de eenvoudigste en goedkoopste oplossing. Als dit niet lukt, dan kan je beroep doen op een ziekenvervoerder. De kosten voor dit vervoer zijn voor de patiënt. Het bedrag dat je uiteindelijk zelf betaalt, hangt af van de tussenkomst van je ziekenfonds. Vraag dit zeker op voorhand na. 

Omwille van je gezondheidstoestand kan het noodzakelijk zijn dat je vervoer dringend uitgevoerd moet worden of dat wij beroep moeten doen op een meer gespecialiseerde dienstverlener. De kosten hiervan zijn ook voor de patiënt.

Tussenkomst ziekenfonds

Het Vlaams Patiëntenplatform geeft per ziekenfonds een overzicht van het niet-dringend ziekenvervoer dat wordt terugbetaald, onder welke voorwaarden de terugbetaling gebeurt en voor welk bedrag. Op die manier kan je op voorhand een inschatting maken van de transportkost.

Meer informatie?

Het is voor patiënten vaak niet duidelijk welk ziekenvervoer terugbetaald wordt en hoeveel de terugbetaling bedraagt. We raden je aan om altijd contact op te nemen met je ziekenfonds wanneer je beroep doet op patiëntenvervoer. De tegemoetkomingen van de mutualiteiten variëren namelijk sterk.