Sint-Trudo breidt dialysecentrum uit

Op dinsdag 25 april 2023 opende het dialysecentrum in Sint-Truiden officieel de deuren van een totaal vernieuwde dialysezaal met meer isolatiemogelijkheden. Met de 6 extra bedden kunnen 25 bijkomende patiënten geholpen worden, wat meteen ook de deur openzet voor vakantiedialyses.

Overzicht

Datum

26 apr 2023

“In 2019 merkten we dat we tegen de grenzen zouden opbotsen, als we ons dialysecentrum niet zouden uitbreiden. De plannen voor die nodige uitbreiding zijn dan ook in een snel tempo uitgetekend en we zijn trots dat we vandaag de deuren mogen openen van onze volledig vernieuwde dialysezaal.”, aldus dokter Domien Peeters, medisch diensthoofd nefrologie in Sint-Trudo Ziekenhuis.

Uitbreiding en comfort

Concreet wil dit nu zeggen dat Sint-Trudo Ziekenhuis ruim voldoende dialysebedden ter beschikking heeft voor de toekomst. “Met het huidige dialyseteam kunnen we nu structureel 25 patiënten extra helpen en inzetten op ad hoc dialysevragen voor onze afdeling. Het geeft zo dus de mogelijkheid voor dialysepatiënten die hier op vakantie zijn om een vakantiedialyse te krijgen in ons ziekenhuis.”, verduidelijkt Peeters. “De verbouwing heeft helemaal in het teken gestaan van het comfort van de patiënten die hier toch geregeld over de vloer komen. Het is een heel aangename ruimte geworden, waar zij in alle rust wat TV kunnen kijken of wat lezen tijdens hun dialyse.”

Danny Appeltans (87), voormalig directeur van de fruitveiling in Borgloon weet als dialysepatiënt uit ervaring hoe belangrijk dit kan zijn: “Sinds 13 jaar kom ik driemaal per week naar Sint-Trudo Ziekenhuis voor telkens 4 uur dialyse. Dialysepatiënt worden heeft dan ook een grote impact op je leven, maar ik heb het altijd positief bekeken. De dialyse is goed te doen en ik ben er nog omdat de mogelijkheden hier zijn. Ik ben de artsen en verpleging zeer dankbaar voor de goede service en vriendelijkheid. Dat ik mijn dialysetijd hier nu in een mooi vernieuwde ruimte kan doorbrengen is uiteraard veel aangenamer. Het is zeker positief dat er nu terug meer mensen de kans krijgen om ook hier een vakantiedialyse te doen. Ik heb daar zelf vaak genoeg gebruik van gemaakt voor zakenreizen of om met mijn familie op vakantie te gaan. Zo heb ik heel wat ziekenhuizen leren kennen in Noorwegen, Spanje, Zwitserland, Knokke, Brugge, … Dat kon altijd vlot geregeld worden van hieruit en voor mij was het fijn dat ik geen rem had op mijn leven.”

Samenwerking

Sint-Trudo Ziekenhuis heeft één van de drie erkende dialysecentra in Limburg, naast Jessa en ZOL. “We werken al heel wat jaren samen met de dienst nefrologie van Jessa Ziekenhuis, waarmee we ook dialyses verzorgen in az Vesalius. Daarnaast heeft Sint-Trudo al jaren een goede samenwerking met RZ Tienen, waar we met ons team consultaties verzorgen voor nierpatiënten.”, aldus Peeters.

Uitgebreide en vernieuwde dialysecentrum

Meer nieuws

Meer gerelateerde artikels lezen