Asster en Sint-Trudo werken samen in strijd tegen drugs

Vanaf september neemt het klinisch labo van Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden nieuwe apparatuur in gebruik om sneller en uitgebreider onderzoek te kunnen doen op toxicologische stoffen. Die uitbreiding komt er in het kader van een intensieve samenwerking met het psychiatrisch ziekenhuis Asster in Sint-Truiden.

Overzicht

Datum

07 sep 2023

Drugtesten

“In Asster worden dagelijks een 20-tal urinestalen afgenomen bij patiënten om na te gaan of en welke toxicologische stoffen zij hebben genomen. Om mensen die drugs gebruiken de beste hulp te kunnen bieden is het enorm belangrijk dat we een heel goed beeld hebben van welke stoffen zij tot zich nemen”, aldus Bert Plessers, algemeen directeur van Asster.

“Bij opname van een patiënt is het op dit moment moeilijk om heel snel het juiste beeld te krijgen. Mensen hebben het vaak moeilijk om ons correct mee te geven welke producten ze precies nemen. Ze weten het soms zelf niet goed of ze verbergen het. Als we een veilige afkickperiode willen inbouwen, dan is het cruciaal om die informatie te hebben. Voor GHB (vloeibare XTC) duurt het nu een aantal dagen vooraleer we de resultaten kennen. Dankzij de samenwerking met Sint-Trudo, zullen we die resultaten nu al binnen de 48 uur kennen of in urgente gevallen zelfs sneller. Dat is een wereld van verschil.”

Nieuw apparaat toxicologie klinisch labo

Ontwenningsproces

Jimmy Hendrikx is diensthoofd van de afdeling Libra 3, een afdeling binnen Asster die zich specifiek richt naar mensen met een illegale drugsverslaving. Hij vult aan: “Naast het ontwenningsproces is het ook zeer belangrijk dat we heel snel kunnen beschikken over testresultaten in het verdere behandeltraject. Een behandelproces is vaak met vallen en opstaan, waarbij controlemomenten cruciaal zijn om te bekijken of er sprake is van een terugval en, indien zo, onze verdere behandeling hierop aan te passen.”

Meer dan 100 drugsoorten

Klinisch bioloog Annelies Louwagie is vanuit Sint-Trudo Ziekenhuis verantwoordelijk voor de werking rond toxicologie. “Sinds april zijn we aan het proefdraaien op de nieuwe apparatuur, om deze bijkomende analyses aan te kunnen bieden. We kunnen momenteel testen op ongeveer 100 drugsoorten, waaronder ook enkele geneesmiddelen zoals medicatie voor ADHD. Het is de bedoeling om dit nog verder uit te breiden. Hiervoor zal het belangrijk zijn om intensief samen te werken met de medische teams en psychiaters van Asster om af te stemmen welke testresultaten zij precies nodig hebben in het behandeltraject van de patiënt. Niet alleen welke drugs, maar ook op welk moment de drugs genomen worden en in welke hoeveelheid, zijn factoren die meegenomen worden. Het zal een continu leerproces zijn, want de drugs van vandaag worden vervangen door telkens nieuwe stoffen. We zullen dus continu moeten mee evolueren. Hiervoor staan we in contact met de ontwikkelaar van de testapparatuur.”

samenwerking Asster klinisch labo

Samenwerking

Cindy Monard, algemeen directeur van Sint-Trudo Ziekenhuis is blij met deze samenwerking: “Vanuit Sint-Trudo Ziekenhuis is de aankoop van deze nieuwe toestellen een belangrijke investering in de gezondheidszorg in de regio. Druggebruik heeft een ernstige impact op de gezondheid van een helaas steeds grotere groep van de bevolking. We staan dan ook heel graag onze partner Asster hierin bij.”

Nuttige informatie:

Mensen die hulp nodig hebben omtrent drugsproblematiek uit de omgeving van Sint-Truiden kunnen terecht bij:

  • Hun huisarts
  • Integra in Sint-Truiden (011 67 30 40)

Meer nieuws

Meer gerelateerde artikels lezen