Aankondiging dr. Lisa Lopes als kinderarts

De raad van bestuur, de directie en de medische raad van Sint-Trudo Ziekenhuis zijn verheugd met de aanstelling van dr. Lisa Lopes als kinderarts.

Overzicht

Datum

07 okt 2021

Naar aanleiding van de recente oproepbrief van Zorgnet-Icuro stellen het Sint-Trudo Ziekenhuis en het Jessa Ziekenhuis zich kandidaat om samen verder mee te willen stappen in het pilootproject van het nieuw ontwikkelde kwaliteitsmodel FlaQuM.

Titularissen prof. dr. Dirk De Ridder en prof. dr. Kris Vanhaecht hebben, samen met doctoraatsstudente Fien Claessens, de voorbije jaren in Sint-Trudo onderzoek gevoerd over de borging van en de voorwaarden voor een duurzaam kwaliteitsbeleid in regionale ziekenhuizen.

Fien Claessens: "Uit ons onderzoek bleek dat er nood was aan een nieuw kwaliteitsmodel in Vlaanderen, dat beter aansluit op de specifieke noden van onze ziekenhuizen. Sint-Trudo hecht al jarenlang veel belang aan een hoogstaand kwaliteitsbeleid en accrediteerde zich in 2018 volgens het Amerikaanse JCI kwaliteitslabel als eerste Limburgse ziekenhuis. De medewerkers en patiënten van Sint-Trudo participeerden actief aan de ontwikkeling van FlaQuM. Het pilootproject dat nu verder uitgerold wordt in Sint-Trudo, Jessa en andere Vlaamse ziekenhuizen, gaat het mogelijk maken om een concreet toepasbaar en gedragen kwaliteitsmodel verder uit te rollen in Vlaanderen en de kwaliteit van zorg in beide Limburgse ziekenhuizen stap voor stap verder te optimaliseren."

"Het model FlaQuM werd door het LIGB-KU Leuven uitgewerkt om zorgorganisaties te ondersteunen in hun zoektocht naar duurzame kwaliteit van zorg", vult Anneke Jans, kwaliteitsmanager bij Sint-Trudo aan. "Een waardevolle aanvulling ten opzichte van de huidige accrediteringssystemen, waarbij er om de aantal jaren een groot kwaliteitsexamen wordt afgelegd. FlaQuM moet er net voor zorgen dat er continu alle aandacht blijft gaan naar kwaliteit van zorg als belangrijkste goed, ook tussen die accreditatieperiodes in. Daarom kiezen we bewust voor FlaQuM en is het iets waar we via de leerstoel de voorbije jaren reeds actief aan gesleuteld hebben in Sint-Trudo."

Yves Breysem, algemeen directeur Jessa: "We zijn blij dat LIGB-KULeuven en Zorgnet-Icuro Jessa uitnodigt om deel uit te maken van dit pilootproject. Het FlaQum-model is immers wetenschappelijk onderbouwd en zorgt voor een breed draagvlak bij onze artsen, verpleegkundigen en paramedici. Bedoeling is dat we nu gedurende een 30-tal maanden samenwerken om het kwaliteitsmodel toe te passen en te implementeren en we zo van elkaar kunnen leren."

Co-creatie als troef

Binnen deze groep van geselecteerde ziekenhuizen wil het LIGB minstens één JCI ziekenhuis (Sint-Trudo) en één ervaren Qualicor ziekenhuis (Jessa). Jessa behaalde immers al in 2008 als eerste Belgisch Ziekenhuis de internationale NIAZ accreditatie en heeft ondertussen 3 accreditaties voor haar gehele ziekenhuiswerking achter de rug.

Elke De Troy, directeur kwaliteit: "De drie accreditatiecycli, waarbij de lat steeds hoger gelegd werd, hebben gezorgd voor de implementatie van heel wat procedures en praktijken die de kwaliteit van onze zorg verhogen. Dat parcours heeft dus absoluut zijn nut gehad. Maar uit de literatuur blijkt dat een
vierde accreditatie op dezelfde manier relatief weinig zou bijdragen aan een hoger kwaliteitsniveau . We zijn daarom enthousiast over FlaQuM: een alternatief kwaliteitsmodel dat de focus legt op co-creatie: we kunnen op basis van de eigen kwaliteitsvisie stap voor stap, met alle betrokken stakeholders, ons kwaliteitsmanagement uitwerken."

Meer informatie over FlaQuM.

dr. Lisa Lopes

dr. Lisa Lopes

kinderarts

Meer nieuws

Meer gerelateerde artikels lezen