Zorgpad na knie- of heupprothese

Binnen Sint-Trudo Ziekenhuis werkten we een multidisciplinair herstelprogramma uit voor wie een nieuwe knie of heup kreeg. De doelstelling is een vlotte terugkeer naar de thuisomgeving, zodat je veilig in je vertrouwde omgeving verder kan revalideren.
Verpleegkundige en patiënt met krukken door de ziekenhuisgang

Waarmee kunnen we je helpen?

Je ontslag wordt voorbereid in nauwe samenwerking met het team (orthopedist, verpleegkundigen, kinesitherapeut, ergotherapeut, sociaal werker) en de eerstelijns zorgverleners zoals de huisarts, kinesist en thuisverpleegkundige. In de maand voor je opname krijg je de mogelijkheid om een infosessie te volgen, waarin je meer informatie krijgt over de voorbereiding van je ingreep en je opname in het ziekenhuis. Dit kan via een fysieke infosessie in het ziekenhuis, of via een filmpje dat via e-mail wordt doorgestuurd door het zorgteam.

In onderstaande filmpjes leggen de verschillende collega's uit hoe je opname en herstelprogramma er zal uitzien na het plaatsen van je knie- of heupprothese. In de filmpjes worden geen beelden van de operatie getoond.

Je vindt hier ook informatiebrochures en een lijst van veelgestelde vragen.

Je kan ook altijd bij ons team terecht, als je nog vragen hebt.

Brochures

Veelgestelde vragen

Hoelang verblijf ik in het ziekenhuis voor een knie -of heupprothese?

Knieprothese:

Je zal drie dagen in het ziekenhuis verblijven. De dag van de ingreep is hierbij de eerste dag. Op deze eerste dag starten we met het inoefenen van je dagdagelijkse handelingen en bewegingen. Dit wordt verdergezet op de tweede dag. Op de derde dag wordt het ontslag voorbereid en kan je in de vroege namiddag weer naar huis.

Heupprothese:

Je zal twee dagen in het ziekenhuis verblijven. De dag van de ingreep is hierbij de eerste dag. Op deze eerste dag starten we met het inoefenen van je dagdagelijkse handelingen en bewegingen. Op de tweede dag wordt het ontslag voorbereid en kan je in de vroege namiddag weer naar huis.

Wat zijn kamersupplementen?

Kamersupplementen zijn kosten die het ziekenhuis kan aanrekenen voor een behandeling of verblijf in een éénpersoonskamer. In de opnameverklaring kan je het juiste bedrag terugvinden. Zowel ereloon- als kamersupplementen moet je zelf betalen, tenzij je over een bijkomende hospitalisatieverzekering beschikt die deze kosten dekt. Bij twijfel informeer je best bij je verzekering.

Moet ik er zelf voor zorgen dat de operatiestreek geschoren is?

Neen, het scheren is niet bij iedereen nodig. Indien dit toch nodig is, wordt dit in het ziekenhuis gedaan om snijwondjes te voorkomen.

Waar kan ik de Isobetadine Uniwash®-zeep verkrijgen?

De iso-Betadine Uniwash®-zeep is verkrijgbaar bij de apotheek, zonder voorschrift.

Ik moet mijn eigen medicatie meebrengen… Wil dit dan zeggen dat ik ook zelf mijn medicatie moet innemen tijdens de opname?

Neen, je zal de medicatie dagelijks toegediend krijgen door een verpleegkundige. Het meebrengen van je eigen medicatie wordt gevraagd om je medicatielijst samen met de verpleegkundige nauwkeurig na te kijken en eventuele persoonlijke bereidingen op voorraad te hebben. Breng daarom je thuismedicatie mee in de oorspronkelijke verpakking.

Mag ik overdag een pyjama dragen of ben ik verplicht dagkledij te dragen?

Nachtkleding wordt enkel tijdens de nacht gedragen. Aangezien er overdag actief wordt gewerkt aan je revalidatie draag je best een sportieve, comfortabele outfit.

Belt de verpleging mijn familie op wanneer ik terugkeer na de ingreep?

Je familie kan best eerst proberen om jou te contacteren op je kamer. Er is een telefoon voorzien op je kamer en ook het gebruik van je eigen toestel wordt toegestaan. Indien er vragen zijn, kan er alsnog telefonisch contact worden opgenomen met de verpleegeenheid. Dit kan op het telefoonnummer 011 69 98 00. Voorafgaand aan dit gesprek zal het codewoord worden gevraagd.

Ben ik genoodzaakt om gelijkvloers een ziekenhuisbed te voorzien indien mijn slaapkamer op een andere verdieping is?

Neen, een ziekenhuisbed voorzien is geen noodzaak. Traplopen wordt aangeleerd tijdens je verblijf in het ziekenhuis. Bij twijfel kan je dit steeds aankaarten bij de kinesitherapeut of de ergotherapeut, zodat de sociale dienst indien nodig kan worden ingeschakeld (vb. als je voor de ingreep al moeite hebt met trappen nemen).

Hoe kan ik me aanmelden voor ambulante revalidatie in het ziekenhuis?

Als je na je terugkeer naar huis graag naar het ziekenhuis wil komen voor de kinesitherapie kan je dit best vermelden tijdens je bezoek aan de vooropname. Indien je deze beslissing op een later tijdstip (tijdens de opname of na de ingreep) maakt, dan geef je dit best door aan de kinesitherapeut. Op deze manier kan jouw afspraak alsnog worden geregeld.

Kan ik na de opname ook gedurende één week blijven revalideren?

Neen, indien je na de opname verder wenst te revalideren (in het ziekenhuis of extern), dan bedraagt deze periode minimum twee weken.

Mag ik wandelen of fietsen na de ingreep?

Wandelen:

Hoe vaak of hoe ver je kan wandelen na de operatie verschilt van patiënt tot patiënt. Onder begeleiding van de kinesitherapeut en afhankelijk van (spier-)pijn kan je zelf bepalen hoe ver je kan wandelen. Het is aangeraden de afstand langzaam op te bouwen.

Fietsen:

Om het fietsen veilig, vlot en met voldoende kracht te laten verlopen, oefen je dit eerst samen met je kinesitherapeut op een hometrainer. Daarna kan ook het fietsen langzaam worden opgebouwd. Pijn en zwelling tijdens en na de inspanning is een indicatie dat je de knie of heup hebt overbelast. Je neemt best wat meer rust als dit zich voordoet.

Wanneer mag ik na de ingreep weer autorijden?

Na de ingreep is het belangrijk opnieuw spierkracht op te bouwen. Daarom wacht je best met autorijden tot na het eerste controlemoment bij de arts. Indien je herstel vlot verloopt, kan je na deze 6 weken weer autorijden en kan je veiligheid hierbij worden verzekerd. Je kan steeds je verzekeringsmaatschappij contacteren voor concrete richtlijnen.

Hoeveel kost een knie- of heupprothese mij?

Neem voor je opname contact op met je hospitalisatieverzekering om te weten voor welke kosten er een tussenkomst is en welke kosten je zelf moet betalen. Voor vragen i.v.m. de kostprijs van je ingreep kan je steeds een inschatting van de kosten laten maken. Hiervoor contacteer je best het secretariaat van je behandelende arts. Op basis van hun informatie kan de dienst facturatie een raming opmaken. Meer informatie is beschikbaar op de website van het Sint-Trudo ziekenhuis onder ‘Financiële info’.

Onze afdeling orthopedie helpt je graag verder