Vrijwilligerswerk

Wil jij je engageren als vrijwilliger, om samen met de vaste medewerkers in Sint-Trudo Ziekenhuis een wezenlijk verschil te maken voor onze patiënten? Lees dan zeker verder voor meer informatie of stel je meteen kandidaat!
vrijwilligers

Waarom vrijwilligers?

Wie als patiënt in een ziekenhuis terechtkomt, wordt voor een groot deel afhankelijk van anderen. Onze zorgverleners doen hun uiterste best om de patiënten zo goed mogelijk te verzorgen en hen zoveel mogelijk met warmte, persoonlijke aandacht en liefde te omringen. Maar veel van hun tijd gaat uiteraard naar de verpleging en zorg op zich, die alsmaar complexer wordt. 

Voor patiënten kan het dan ook een welkome aanvulling zijn, als een vrijwilliger tijd voor hen kan vrijmaken om “er voor hen te zijn”, van mens tot mens. Spontaan en op een warme manier bezorg je patiënten dat extraatje dat de dag wat kan oplichten… 
 

Wat vragen we?

 • Vrijwilligers werken aanvullend op het personeel, maar zij vervangen nooit het personeel. Medische kennis is dus niet nodig.
 • We vragen je wel om de basisvorming van Present te volgen (2 dagdelen waarop je aanwezig bent, zonder examen) of van Kom Op Tegen Kanker. Bij die laatste kan je jezelf aandien via hun website.
 • We verwachten dat je de discretieplicht en de hygiënevoorschriften van het ziekenhuis respecteert.
 • Vrijwilligerswerk is vrijwillig maar niet vrijblijvend, een afdeling rekent op jouw komst. Als je een keer verhinderd bent om te komen, geef je even een seintje.
 • Binnen het Sint-Trudo Ziekenhuis engageren vrijwilligers zich meestal langdurig. 
   

Wat biedt Sint-Trudo aan vrijwilligers?

 • We proberen na een kennismakingsgesprek de juiste “match” te vinden tussen jouw persoonlijke interesses, talenten en engagement én de zorgvragen  en noden van de afdelingen in het ziekenhuis. Er is voor elk wat wils!
 • Je bepaalt zelf de intensiteit van je engagement in overleg  met de verantwoordelijken van de vrijwilligers, er is ruimte voor eigen initiatief.
 • Je bent verzekerd tijdens en onderweg naar en van je vrijwilligerswerk. 
 • Je komt terecht in een enthousiast team en legt nieuwe contacten. 
 • Je kan genieten van verschillende activiteiten die we samen met de groep vrijwilligers beleven.
 • Eénmaal per jaar organiseren we een bijscholing en er zijn bijkomend nog andere interessante thematische vormingen van Present Caritas Vrijwilligerswerk die je gratis kan volgen.
 • Het ziekenhuis bedankt je voor je inzet na een shift met een broodje of maaltijd in de cafetaria.
 • Bij vragen of bedenkingen staan de verantwoordelijken voor je klaar.
 • Je ontvangt een driemaandelijks tijdschrift "Vitamine C".
ziekenhuispastors

Vragen?

Zit je nog met vragen over vrijwilligerswerk in Sint-Trudo Ziekenhuis, neem dan gerust contact op met één van onze verantwoordelijken. We hopen je binnenkort in ons ziekenhuis te mogen verwelkomen!

Wat drijft onze vrijwilligers?

vrijwilliger Marc afdeling I2
Hoe langer dat ik vrijwilligerswerk in Sint-Trudo doe, hoe liever dat ik het doe. Ik kijk er elke week naar uit om naar het ziekenhuis te komen en iedereen terug te zien. Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby.

Marc

vrijwilliger sinds 2018
vrijwilliger Romain afdeling Z2
We zijn hier in Sint-Trudo Ziekenhuis zo goed geholpen als patiënt, toen wij het zelf nodig hadden. Daarom wou ik iets terugdoen voor de mensen die hier werken.

Romain

vrijwilliger sinds 2013
Ja, ik wil graag als vrijwilliger aan de slag bij Sint-Trudo Ziekenhuis