Je opname
Verschillende soorten opnames
Geplande opname
De arts legt in samenspraak met jou een datum en tijdstip vast voor je opname. De arts geeft je een opnamedossier mee met belangrijke gegevens voor je opname en voor de reservering van een kamer.
Voor een geplande ingreep ontvang je ook een digitale vragenlijst. Het is belangrijk dat de anesthesist voor jouw ingreep volledig op de hoogte is over jouw gezondheidstoestand, jouw medicatie en medische voorgeschiedenis. Dit alles is nodig om de anesthesie zo veilig mogelijk te laten verlopen. Je bent dan ook verplicht deze preoperatieve vragenlijst in te vullen, ten laatste 14 dagen voor de ingreep. Op basis van de ingevulde vragenlijst geeft de anesthesist zijn goedkeuring voor de ingreep.
Afhankelijk van de ingreep die je zal ondergaan en jouw gezondheidstoestand, worden soms ook preoperatieve onderzoeken ingepland en krijg je een voorafgaande afspraak bij de preoperatieve raadpleging van onze dienst anesthesie. Deze onderzoeken moeten uitgevoerd zijn ten minste 14 dagen voor je geplande ingreep.
Kan je de digitale preoperatieve vragenlijst niet zelf invullen? Dan kan je terecht bij de dienst vooropname (gelijkvloers, blok A – blauwe kleur). Je hoeft je niet aan te melden en mag plaatsnemen in de wachtzaal. De verpleegkundige zal je komen halen. Zij helpt je verder met de vragenlijst en kijkt samen met jou of alle preoperatieve onderzoeken in orde zijn voor je ingreep.
De dag van de opname meldt je je aan in het ziekenhuis op het afgesproken uur.
Opname via spoed
Voor dringende verzorging kan je dag en nacht terecht op onze afdeling spoed. De toegang tot de spoed is duidelijk aangegeven bij aankomst in het ziekenhuis en bevindt zich aan de achterzijde van het ziekenhuis.
Wanneer je na 23.00 uur wordt opgenomen, blijf je normaal tot ’s ochtends in het nachthospitaal op de spoedgevallendienst. De volgende ochtend brengt een verpleegkundige je naar de afdeling waar je verdere verzorging krijgt.
Als je je op de spoed aanmeldt zonder verwijsbrief van je huisarts of zonder tussenkomst van de dienst 100, betaal je meer remgeld.
Ambulante opname
Voor een aantal ingrepen en onderzoeken is een overnachting in het ziekenhuis niet noodzakelijk. Je komt de dag van de ingreep naar het ziekenhuis en mag nog dezelfde dag naar huis. Een ambulante opname is mogelijk op volgende afdelingen:
- Heelkundig dagziekenhuis
- Inwendig dagziekenhuis
- Geriatrisch dagziekenhuis
- Kinderafdeling (pediatrie)
- Hoofd-halscentrum
Je behandelend arts zal je meedelen waar en wanneer je je moet aanmelden voor je ambulante ingreep, behandeling of onderzoek.
Wie moet je verwittigen?
Ziekenfonds
Wij brengen je ziekenfonds en huisarts op de hoogte van je opname.
Ben je tijdelijk arbeidsongeschikt?
Verwittig zo spoedig mogelijk de adviserende arts van je ziekenfonds via het speciaal daarvoor bestemde ziekenfondsformulier ‘vertrouwelijk'. Anders loop je kans tijdens je arbeidsongeschiktheid geen uitkering van het ziekenfonds te ontvangen.
Jouw verzekeringsmaatschappij
Patiënten met een particuliere hospitalisatieverzekering verwittigen best hun verzekeringsmaatschappij.