Nieuwe techniek voor wervelkolomoperaties voor Limburg in Sint-Trudo Ziekenhuis

In april start dr. Patricia Verstraete in Sint-Trudo Ziekenhuis als orthopedisch wervelkolom- en traumachirurg. Zij is één van de eerste pioniers in Europa omtrent de toepassing van microscopische en innovatieve technieken en heeft meer dan 20 jaar ervaring op de teller. Samen met dr. Wouter Degraeve en prof. dr. Philippe Lauweryns, komt er zo een versterkt aanbod rond orthopedische wervelkolom- en traumachirurgie.

Overzicht

Datum

03 apr 2024

3D-printing techniek 

Enkele jaren geleden stond dr. Verstraete vanuit AZ Turnhout mee aan de wieg van een revolutionaire techniek voor wervelkolomoperaties, waarbij zij gebruik maakt van 3D-printing technieken. De toepassing van die specifieke techniek is nieuw in onze provincie.  

“Bij de ingreep waar we deze geavanceerde techniek gebruiken, verankeren we schroeven in een wervel om die aan elkaar te verankeren. Traditioneel zetten we die schroeven vast in het zachte binnenste gedeelte van het bot. Vooral bij patiënten die gevoelig zijn voor osteoporose, kunnen die schroeven dan echter makkelijk loskomen. Dat veroorzaakt dan weer pijn of zorgt ervoor dat patiënten na verloop van tijd minder goed kunnen bewegen.”, legt dr. Verstraete uit.  

“Nu maken we een 3D-print van de wervel waar de schroeven in moeten komen. Daarbij hoort een perfect passend hulpstuk dat ons toelaat om de schroeven exact te plaatsen, zoals gepland via een computerprogramma. Daarbij verankeren we de schroeven niet alleen in het zachte gedeelte van het bot, maar ook in het harde bot. De techniek verkort bovendien de operatietijd en zorgt ervoor dat we met een kleinere insnijding kunnen werken. Mensen die deze operatie krijgen, hebben bijgevolg een kortere revalidatietijd, dan voorheen. Deze werkwijze biedt dus heel wat voordelen voor mensen die graag nog actief in het leven staan!” 

Mensgerichte zorg 

“Mensgerichte zorg staat in Sint-Trudo Ziekenhuis centraal, iets waar ik zelf ook heel veel belang aan hecht. Ik kijk er enorm naar uit om nu de patiënten te kunnen verder helpen in de regio waar ik zelf ook woon.”, besluit dr. Patricia Verstraete. 

Om een afspraak te maken met dr. Verstraete kan je terecht op het telefoonnummer 011/33.42.86. 

Samenwerking 

Sint-Trudo ziekenhuis maakt deel uit van ziekenhuisnetwerk Andreaz, samen met Jessa (Hasselt), Sint-Franciscusziekenhuis (Heusden-Zolder) en az Vesalius (Tongeren). De afdeling orthopedie van Sint-Trudo Ziekenhuis vormt samen met de afdelingen orthopedie in de andere netwerkziekenhuizen Orthoteam Limburg, waar de orthopedische chirurgen hun expertise en krachten bundelen. De drie wervelkolomchirurgen in Sint-Trudo Ziekenhuis werken zo ook nauw samen met dr. Daele, wervelkolomchirurg in az Vesalius.

dr. Patricia Verstraete operatie wervelkolom

Meer nieuws

Meer gerelateerde artikels lezen