Nederlandse patiënten


Heb je de Nederlandse nationaliteit? Neem voor de opname dan altijd contact op met je zorgverzekeraar. De verzekeraar moet toestemming verlenen voor je behandeling in het buitenland (België). Indien je dit niet doet, loop je het gevaar dat je factuur volledig zelf moet betalen.

Je Nederlandse zorgverzekeraar bezorgt je:

Ofwel een geldige garantieverklaring

Enkel indien de zorgverzekeraar op de garantieverklaring vermeldt dat het ziekenhuis direct met hen mag afrekenen, zal de bijhorende factuur ook rechtstreeks naar de zorgverzekeraar verzonden worden.
Voor de andere garantieverklaringen (het merendeel) zal het ziekenhuis de kosten eerst aan de patiënt aanbieden. In dit geval moet je het volledige bedrag van de raming 10 werkdagen voorafgaand aan de ingreep op rekening van het ziekenhuis storten als voorschot met vermelding van je naam, de naam van de arts en de datum van de ingreep in de mededeling. Vervolgens kan je dat na ontvangst van de factuur aanbieden bij je zorgverzekeraar.

Ofwel een origineel en geldig formulier S2

Voor de afhandeling via het S2-formulier stuurt het ziekenhuis de factuur naar een Belgische mutualiteit. Er blijft via deze procedure steeds een eigen aandeel te betalen.

De factuur met je eigen aandeel (remgeld) en eventuele kosten van de één-persoonskamer sturen we naar je thuisadres.