Schouderletsels (orthopedie)

De orthopedische chirurg stelt altijd eerst een diagnose door middel van een grondig onderzoek met indien nodig beeldvorming (radiologie). Op basis van de gestelde diagnose schrijft de gespecialiseerde arts een behandeling voor die kan bestaan uit bijvoorbeeld medicatie en/of kinesitherapie. Op een bepaald moment of bij bepaalde letsels zal een operatie nodig zijn.

Op deze pagina vind je meer informatie over vaak voorkomende letsels aan de schouder waar de orthopedische chirurgen operatief kunnen behandelen.

  Enkele vaak voorkomende aandoeningen en hun behandeling:

  • Schouderfractuur (breuk)
   Deze breuken treden bijna altijd op na een val op de bovenarm of op de uitgestrekte hand, vooral bij oudere patiënten. De behandeling is afhankelijk van de aard van de breuk zelf en van de leeftijd van de patiënt. Bij onverplaatste breuken wordt de behandeling beperkt tot het aanleggen van een immobiliserend verband. Bij verplaatste of complexe breuken worden deze operatief behandeld met plaat, mergnagel of prothese, afhankelijk van het type van breuk.
    

  • Rotator cuff repair (herstel)
   Wanneer de rotator cuff (= pezen van de schouder) gescheurd is ten gevolge van slijtage of trauma, wordt deze hersteld door een ingreep waarbij deze pezen terug vastgemaakt worden aan het gebeente van de schouderkop. Dit gebeurt via arthroscopie en/of open techniek, afhankelijk van de grootte van de scheur.
    

  • Schouderprothese
   Een kunstgewricht wordt ter hoogte van de schouder geplaatst, meestal bij vergevorderde slijtage van het gewricht, het volledig wegvallen van de Rotator Cuff en bij zeer complexe breuken.

  Orthopedische chirurgen gespecialiseerd rond schouderletsels:

  dr. Peter Bollars

  dr. Peter Bollars

  orthopedisch chirurg
  dr. Wim De Weerdt

  dr. Wim De Weerdt

  orthopedisch chirurg
  dr. Kristof Hermans

  dr. Kristof Hermans

  orthopedisch chirurg
  dr. Daniël Janssen

  dr. Daniël Janssen

  orthopedisch chirurg

  Brochures