Home > Zorgverlener > Medisch aanbod > Afdelingen en centra > Orthopedie
Orthopedie
Een deskundig team van orthopedisch chirurgen, medische en paramedische medewerkers biedt je een hooggespecialiseerde zorg aan. Voor nekpijn tot voetlast, voor artrose van het grootste tot het kleinste gewricht, voor band- tot kraakbeenletsels: een gedreven en dynamisch team staat 24/24 uur voor je klaar om je in alle deelgebieden van de orthopedie de beste zorgen te bieden en dit volgens de meest geavanceerde technieken.
Hieronder vind je meer informatie over een aantal orthopedische aandoeningen en hun behandeling.
Team
De dienst orthopedie/traumatologie van het Sint-Trudo Ziekenhuis bestaat uit 10 orthopedisch chirurgen die zich elk hebben toegelegd op een bepaald vakgebied:
dr. P. Bollars knie-, schouder- en sportpathologie
dr. W. De Weerdt traumatologie, algemene orthopedie, geriatrische
heuppathologie
dr. W. Degraeve wervelkolomchirurgie, pijntherapietraumatologie cv
dr. R. Haraké heupchirurgie (sport), elleboogpathologie, hand- en
polspathologie
dr. K. Hermans schouderpathologie
dr. D. Janssen knie-, schouder- en enkel (sport) pathologie
prof. dr. P. Lauweryns heelkunde wervelkolom cv
dr. J. Mievis knie- en enkelpathologie, sportletsels cv
dr. A. Moermans voet- en enkelpathologie cv
dr. H. Tubbax schouderpathologie, elleboog- en polspathologie cv
terug
Raadpleging
Voor afspraken met dr. P. Bollars kan je het secretariaat bellen op het nummer 011 69 96 60. Het secretariaat is elke werkdag open van 8.00 tot 17.00 uur. De consultaties vinden plaats zowel in het ziekenhuis als in de privé praktijk (Waterlozestraat 91 A 3511 Stokrooie). Voor meer informatie kan je ook terecht op de website http://www.peterbollarsorthopedie.be/.
Voor afspraken met dr. A. Hendrickx kan je dagelijks tussen 9.00 en 21.00 uur bellen op het nummer 011 88 45 49.
Voor een afspraak met een van de overige orthopedisch chirurgen kan je het secretariaat orthopedie bellen op het nummer 011 33 42 86. Het secretariaat is dagelijks open van 8.00 tot 18.00 uur. De consultaties vinden plaats zowel in het ziekenhuis als in de privé praktijk (Parc Leopold, Sint-Jansstraat 16 bus 101 te Sint-Truiden). Voor meer informatie kan je ook terecht op de website https://www.mijnorthopedie.be/.
Klik op de arts van uw keuze om zijn/haar persoonlijke raadplegingspagina te bekijken.
terug
terug
Verpleegeenheid
Na hun ingreep worden orthopedische patiënten opgenomen op verpleegeenheid F1.
Deze eenheid telt 28 bedden en bevindt zich op de 1ste verdieping van blok F.
Hoofdverpleegkundige:
Mieke Vanheers

Je kan de eenheid steeds bereiken op het nummer: 011 69 98 00
terug
Schouder
Orthopedisch chirurg gespecialiseerd in schouderchirurgie:
Enkele vaak voorkomende aandoeningen en hun behandeling.
-
Schouderfractuur (breuk)
Deze fracturen treden bijna altijd op na een val op de bovenarm of op de uitgestrekte hand, vooral bij oudere patiënten. De behandeling is afhankelijk van de aard van de breuk zelf en van de leeftijd van de patiënt. Bij onverplaatste breuken wordt de behandeling beperkt tot het aanleggen van een immobiliserend verband. Bij verplaatste of complexe breuken worden deze operatief behandeld met plaat, mergnagel of prothese, afhankelijk van het type van breuk.
-
Rotator cuff repair (herstel)
Wanneer de rotator cuff (= pezen van de schouder) gescheurd is ten gevolge van slijtage of trauma, wordt deze hersteld door een ingreep waarbij deze pezen terug vastgemaakt worden aan het gebeente van de schouderkop. Dit gebeurt via arthroscopie in / of open techniek, afhankelijk van de grootte van de scheur.
-
Schouderprothese
Een kunstgewricht wordt ter hoogte van de schouder geplaatst, meestal bij vergevorderde slijtage van het gewricht, het volledig wegvallen van de Rotator Cuff en bij zeer gecompliceerde fracturen.
Meer informatie over deze aandoeningen, de behandeling en/of ingrepen vind je in de informatiefolder schouderchirurgie.
terug
Rug en nek
Orthopedisch chirurgen gespecialiseerd in rug- en nekchirurgie:
Je kan bij dr. Degraeve en prof. dr. Lauweryns terecht voor de behandeling van volgende aandoeningen:
- Discus hernia
Wanneer een scheur ontstaat in de buitenste lagen van de discus kan de centrale gel-achtige kern uitstulpen doorheen deze scheur. Deze uitstulping, prop of “paddestoel”, noemt men een discus hernia. Een hernia puilt dus uit buiten de normale afmetingen of contour van de discus, en kan op deze manier druk veroorzaken op één of meerdere zenuwen.
Druk op een zenuw, veroorzaakt door een discus hernia, geeft een typische uitstralingspijn naar het been, en dit volgens het verloop van die bepaalde zenuw. Deze uitstralingspijn noemt men ‘ischias‘. Wanneer de kwaliteit van de discus nog behoorlijk goed is, is er meestal relatief weinig rugpijn aanwezig.
- Discus degeneratie
Degeneratie of slijtage van de discus is een normaal leeftijdsgebonden verschijnsel. Door het ouder worden, ontstaan bij de meeste mensen een aantal veranderingen in de tussenwervelschijf, bv de discus gaat uitdrogen en afplatten. Verder kunnen ook scheuren ontstaan in de discus, eventueel gevolgd door een bijkomende discus hernia. Dit geheel van veranderingen noemt men ‘degeneratief discuslijden’.
Degeneratief discuslijden heeft tot gevolg dat de discus zijn normale gewichtsdragende functie niet goed meer kan uitvoeren. Hierdoor zal de persoon klagen van rugpijn, vooral bij autorijden, zitten, bukken, heffen en tillen. Deze pijn kan chronisch of constant worden, soms ernstig tot invaliderend. Er kan ook uitstralingspijn (beenpijn of ischias) aanwezig zijn. Dit kan veroorzaakt worden door een bijkomende hernia of door artrose. Artrose geeft aanleiding tot vorming van nieuw bot (beenderige aanwassen of ‘papegaaienbekken’), hetgeen druk op één of meerdere zenuwen tot gevolg kan hebben.
- Spinale stenose
Een stenose is een vernauwing van het spinale kanaal (het kanaal waarin het ruggenmerg en de zenuwen lopen).
Meestal zijn er klachten van rug- en beenpijn (in één of beide benen). De klachten kunnen toenemen tijdens het stappen. In de benen ervaart de persoon pijn, soms krachts-vermindering of een zwaartegevoel. In rust zullen de klachten meestal verminderen.
- Spondylolyse en spondylolisthesis
Bij een spondylolyse is aan weerszijden van de wervel een barst aanwezig waardoor de wervelboog los van het wervellichaam komt te zitten. Wanneer de wervel niet op zijn plaats blijft maar afglijdt (meestal naar voor), spreekt men van een spondylolisthesis.
Meer informatie over deze aandoeningen, de behandeling en/of ingrepen vind je in de informatiefolder wervelkolomchirurgie.
terug
Heup
Orthopedisch chirurgen gespecialiseerd in de heupchirurgie:

- Totale heupprothese
De reden voor een heupoperatie is meestal slijtage van het kraakbeen in het gewricht. Doordat de gewrichtsvlakken niet meer soepel langs elkaar kunnen glijden, wordt bewegen steeds moeilijker en pijnlijker.
Een totale heupprothese wordt geplaatst om:
- je te verlossen van de hevige pijn
- het heupgewricht beter te laten bewegen.
De prothese bestaat net zoals het natuurlijke gewricht uit twee delen:
- een kop en een steel van metaal. De steel wordt in de schacht van het dijbeen gebracht.
- een kommetje (cup) van kunststof, of een combinatie van metaal en kunststof, dat in het bekken wordt vastgemaakt.
Meer info vind je in de informatiefolder totale heupprothese.
terug
Knie
Orthopedisch chirurgen gespecialiseerd in de kniechirurgie:
- dr. J. Mievis
- dr. P. Bollars
- dr. D. Janssen
Enkele vaak voorkomende ingrepen en hun behandeling:
- Totale knieprothese
De meeste patiënten met artrose van de knie ondervinden een geleidelijke toename van de klachten in de knie: de knie wordt stijver en pijnlijker, vooral 's ochtends bij het opstaan (ochtendstijfheid) of bij langdurig zitten (de zogenaamde ‘startpijn’). Stappen wordt hierdoor steeds moeilijker. Vaak treedt er ook een zwelling op van de knie en in bepaalde gevallen is er een afwijking van het been, een geleidelijke evolutie naar O-benen of X-benen. Naarmate de pijnklachten en het functieverlies toenemen en medicatie en/of andere middelen (kiné, infiltraties in de knie) niet meer echt helpen, wordt overwogen om een ingreep uit te voeren.
Een knieprothese wordt geplaatst om:
- je te verlossen van de pijn
- het kniegewricht beter te laten bewegen, hoewel hier grenzen aan zijn o.a. omwille van de dikte van uw bovenbeen, van de zwelling van de knie en van de prothese op zich
De versleten uiteinden van het dijbeen en het scheenbeen worden vervangen door metalen prothesedelen. Daartussen komt een plastic schijfje dat de spanning tussen de prothesedelen in stand houdt en de wrijving vermindert. Soms is er slechts slijtage aan een beperkt deel van het kniegewricht. Dan wordt eventueel een gedeeltelijke (halve) prothese geplaatst.
-
Knieprothese met robotchirurgie
Sinds eind maart 2018 laten dr. Peter Bollars en dr. Jan Mievis zich voor het plaatsen van een knieprothese assisteren door een innovatieve robot (Navio®). Hiermee was het Sint-Trudo Ziekenhuis het eerste ziekenhuis in België waar deze robot operationeel is. De robot laat de chirurg toe de totale knieprothese dermate nauwkeurig te plaatsen dat deze optimaal afgestemd is op de natuurlijke positie van de knie en de noden van de patiënt in de behandeling van artrose. Streefdoel is om een zo natuurlijk mogelijk gevoel in de nieuwe knie te creëren en eventuele complicaties te verminderen. Deze nieuwe techniek laat ons toe om een prothese te plaatsen die zowel rekening houdt met de beenderige structuren als met de weke delen (pezen, ligamenten) van de oorspronkelijke knie. Ook bij jongere patiënten kan de robot ingeschakeld worden bij minder invasieve interventies zoals een halve knieprothese, om deze met grote precisie te plaatsen. Meer info:
nieuwsbericht -
reportage TV Limburg.
-
Knieprothesechirurgie op maat met PSI-techniekPSI staat voor Patiënt Specifieke Instrumentatie. Het is een revolutionaire techniek die dr. L. Renson, als één van de eerste gebruikers in België, toepaste bij het plaatsen van knieprotheses. Bij deze techniek worden NMR-beelden die de knie - weefsel en bot - in detail tonen, ingeladen in een softwareprogramma dat een exacte 3D-voorstelling maakt van de artroseknie. Op basis van deze beelden kan de orthopedisch chirurg de ingreep perfect voorbereiden door op voorhand virtueel verschillende operatiemethoden uit te testen en kan hij bepalen welke prothese het meest geschikt is voor de patiënt. Vervolgens kan hij met patiënt-unieke instrumenten de prothese zo optimaal mogelijk inplanten. Door deze ‘chirurgie op maat' kan de ingreep worden vereenvoudigd, de operatietijd worden ingekort en bekomt men een beter chirurgisch resultaat.
Bekijk hier een kort informatiefilmpje rond PSI. Meer info vind je in de informatiefolder
totale knieprothese.
Een arthroscopie (kijkoperatie) is een heelkundige ingreep waarbij de chirurg door middel van een kleine camera in het kniegewricht kan kijken om op die manier een correcte diagnose te stellen en het probleem in het kniegewricht te behandelen. Voor het uitvoeren van de ingreep zijn minimum 2 openingen nodig van gemiddeld een 5-tal mm om de camera in het gewricht te kunnen steken en eventueel ook instrumenten die gebruikt worden tijdens de ingreep. Door middel van een videocamera die op de lens gemonteerd wordt, kan de chirurg het binnenste van het gewricht op een monitor zien. In sommige gevallen (bij een ruggenprik) kan de patiënt de ingreep mee volgen.
Een kijkoperatie van de knie is aangewezen wanneer er in het gewricht letsels zijn ter hoogte van het kraakbeen, meniscus, slijmvlies, kruisbanden of andere ligamenten of een combinatie van verschillende letsels. Meestal is het zo dat je reeds geruime tijd last hebt aan het kniegewricht; soms plots opgekomen na een verkeerde beweging of ongeval; soms geleidelijk aan opgekomen.
Meer info vind je in de informatiefolder arthroscopie van de knie.
terug
Voorvoet
Orthopedisch chirurgen gespecialiseerd in voorvoetchirugie:
Enkele vaak voorkomende afwijkingen van de voorvoet en hun behandeling.
- Hallux valgus
Hallux (= grote teen) valgus (= stand van de teen naar binnen). Door het naar binnen komen van de grote teen is er irritatie en wrijving in de schoen en wordt aan de zijkant extra bot aangemaakt (= bunion of pijnlijke knobbel).
De afwijking van de grote teen wordt in het begin tegengehouden door de tweede teen. Na enige tijd wordt deze ook weggeduwd (naar boven of naar beneden) en gaan de tenen elkaar overkruisen. De meest frequente klacht is een pijnlijke bunion of knobbel, omdat deze wrijft in de schoen.
Voor hallux valgus zijn er over het algemeen 2 technieken om de scheefstand van het middenvoetsbeentje te corrigeren. Het middenvoetsbeentje wordt doorgezaagd en naar binnen geplaatst.
- Chevron-osteotomie
Er wordt een pin geplaatst om de correctie te behouden. Na zes weken zal de pin op de raadpleging verwijderd worden.
- Scarf-osteotomie
Er worden 2 schroefjes geplaatst die in de voet mogen blijven zitten
- Hamerteen/klauwteen
Een hamerteen/klauwteen is een gebogen stand van de teen, meestal de tweede of de derde teen, waardoor op termijn druk en wrijving ontstaat tegen het schoeisel. Bij een hamerteen ontstaat de misvorming in het eerste teengewrichtje, bij een klauwteen meestal in de beide teengewrichtjes. Deze aandoening kan nog soepel zijn of reeds stijf. Bij sommige voetvormen (holvoet) komt dit vaker voor.
De meeste patiënten hebben last aan de bovenzijde van de teen (wrijving en eelt), soms ook aan de onderzijde ter hoogte van de tip van de teen. Soms ontstaan er wondjes, en zelfs infectie van de gewrichtjes is mogelijk.
Een soepele hamerteen kan gecorrigeerd worden door middel van een steunzool of een orthese. Een stijve hamerteen kan alleen chirurgisch behandeld worden.
Bij hamertenen of klauwtenen wordt het pijnlijk gewrichtje verwijderd. De teen wordt rechtgezet en meestal wordt een pinnetje geplaatst dat 6 weken ter plaatse zal blijven.
- Hallux rigidus
Een hallux rigidus is een pijnlijke artrose in de grote teen. Door slijtage van het kraakbeen ontstaat er vernauwing van het gewricht (= artrose). Dit geeft een pijnlijke bewegingsbeperking. Aan de zijkant van het gewricht wordt soms been bijgemaakt zodat er een pijnlijke bunion of knobbel ontstaat. Bij hallux rigidus zit deze knobbel meestal bovenaan. Sommige mensen hebben er regelmatig een ontsteking aan door de artrose. De behandeling is in eerste instantie vaak conservatief, bijvoorbeeld: het dragen van brede schoenen, afrol onder de schoenen, een goede stevige zool … Indien dit onvoldoende helpt, kan een operatie gepland worden.
Voor hallux rigidus kan enkel nog een vast-zet-operatie of arthrodese worden voorgesteld. Het gewricht wordt schoongemaakt waarna het tegen elkaar wordt vastgezet. Meestal gebeurt dit door middel van pinnen, soms wordt een plaatje met schroefjes gebruikt. De pinnen worden na 6 à 8 weken op de raadpleging verwijderd, het plaatje mag blijven zitten.
- Tailor’s bunion (knobbel kleine teen)
Tailor’s Bunion is een knobbel aan de buitenzijde van de kleine teen. Deze is vaak pijnlijk en rood door frictie in de schoen. Meestal heeft de patiënt een brede voet (spreidvoet). Als behandeling kan gekozen worden voor brede schoenen, eventueel een steunzool of, indien dit faalt, voor een operatieve behandeling.
Bij een Tailor’s bunion of knobbel aan de zijkant van de kleine teen, wordt het midden-voetsbeentje doorgezaagd, naar binnen verplaatst en de knobbel wordt weggeschaafd. Meestal wordt een schroefje, soms een pinnetje, geplaatst.
Meer informatie over deze aandoeningen, de behandeling en/of ingrepen vindt u in de informatiefolder voorvoetcorrecties.
terug
Sportletsels en -revalidatie
Orthopedisch chirurgen gespecialiseerd in sportletsels en -revalidatie:
dr. J. Mievis
dr. P. Bollars
dr. D. Janssen
Informatiefolders
terug
terug