Recht op een zorgvuldig bijgehouden patiëntendossier met mogelijkheid tot inzage en afschrift

De zorgverstrekker is verplicht voor elke patiënt een dossier bij te houden. Dit bevat je identiteitsgegevens en alle medische informatie (onderzoeksresultaten, diagnosestellingen, notities van de zorgverstrekker …). De zorgverstrekker is bovendien wettelijk verplicht om een aantal gegevens in je patiëntendossier te noteren, bijvoorbeeld de identiteit van je vertrouwenspersoon of vertegenwoordiger, je toestemming voor een behandeling … Indien je van zorgverstrekker verandert, kan je vragen om je patiëntendossier over te dragen om de continuïteit van zorg te waarborgen.

Je hebt het recht je patiëntendossier in te kijken. Hiervoor dien je een verzoek (mondeling of schriftelijk) te richten aan je zorgverstrekker. Deze heeft dan 15 dagen tijd om het dossier voor te bereiden. Als patiënt heb je immers geen toegang tot zijn persoonlijke notities, gegevens die betrekking hebben op een derde persoon, gegevens in het kader van de therapeutische exceptie. Bij het inkijken van je dossier kan je je laten bijstaan door je vertrouwenspersoon. Ook deze heeft inzagerecht (mits jouw toestemming).

Je hebt het recht een afschrift van je dossier te vragen. Op elk afschrift moet ‘strikt persoonlijk en vertrouwelijk’ vermeld zijn. De zorgverlener kan een afschrift weigeren als er aanwijzingen zijn dat de patiënt hiervoor onder druk werd gezet door derden (verzekeringsmaatschappij, werkgever).

Nabestaanden van een overleden patiënt kunnen toegang krijgen tot zijn patiëntendossier indien zij hiervoor geldige redenen kunnen inroepen (bv. vermoeden van medische fout, opsporen van familiale antecedenten …). Zij kunnen het patiëntendossier niet rechtstreeks inkijken maar moeten hiervoor een zorgverstrekker aanwijzen (bv. huisarts). Deze kan enkel de gegevens inkijken die rechtstreeks verband houden met de ingeroepen redenen.

Formulier aanvraag tot inzage tot/afschrift van patiëntendossier Sint-Trudo Ziekenhuis.