Slaaponderzoek

Het slaaponderzoek of de polysomnografie bestudeert de slaapkwaliteit en de manier van ademen Ďs nachts. Meestal wordt het onderzoek uitgevoerd bij luide snurkers die tijdens de nacht geregeld stoppen met ademen als gevolg van het dichtklappen van de luchtweg (apneu). Dit verstoort de slaap waardoor men zich overdag moe en slaperig voelt. Bovendien is er bij matige tot ernstige slaapapneu een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.


sublinken_arrow.gif  Voorbereiding sublinken_arrow.gif  Verloop
sublinken_arrow.gif  Resultaat sublinken_arrow.gif  Team
sublinken_arrow.gif  Inlichtingen

 

Voorbereiding

Voor het slaaponderzoek moet u een nacht op onze afdeling doorbrengen. U verblijft steeds in een privťkamer. Het onderzoek wordt terugbetaald door het ziekenfonds. U moet uw slaap- en toiletgerief meebrengen, en eventuele medicatie die u Ďs avonds of Ďs ochtends gewoonlijk inneemt. U wordt vroeger verwacht dan het eigenlijke tijdstip van slapengaan om de verpleegkundige de tijd te geven om de elektroden (klevers) voor het uitvoeren van allerhande metingen te bevestigen. Een avondmaal en een ontbijt zijn voorzien. U wordt verzocht een aantal vragenlijsten in te vullen die helpen bij de interpretatie van het onderzoek.


Verloop

Het aanbrengen van de elektroden voor de metingen is pijnloos. De elektroden worden zo bevestigd dat ze zo weinig mogelijk hinderen bij het bewegen tijdens de slaap. De meeste mensen slapen goed.
Er worden elektroden bevestigd op gelaat en hoofd om te bepalen wanneer en hoe diep u slaapt, op de borst om het hartritme te volgen, op de benen voor het registreren van onwillekeurige bewegingen die de slaap soms kunnen verstoren, op de vinger voor het meten van het zuurstofgehalte in het bloed. De ademhaling wordt gemeten ter hoogte van neus en mond en door middel van rekbanden rond borst en buik. Een snurkmicrofoon wordt bevestigd.
U verwittigt de verpleegkundige wanneer u moe wordt en wenst te gaan slapen. Er wordt verwacht dat u zeker voor 24 uur gaat slapen. Gelieve dan ook uw gsm volledig uit te zetten. Om een geldige studie te hebben, is ook een minimum registratieduur van 8 uur noodzakelijk voor terugbetaling door het RIZIV van bepaalde behandelingen.

U wordt aangeschakeld op de computer die alle metingen registreert, het licht wordt gedoofd en het onderzoek start op. Indien u Ďs nachts naar het toilet moet, belt u de verpleegkundige die u losmaakt van de computer en na het toiletbezoek ook weer aanschakelt. Ďs Ochtends als uw onderzoek is afgelopen en de kabeltjes verwijderd werden, mag u het ziekenhuis verlaten. U kunt zich indien gewenst douchen. Het ontbijt (vrijblijvend) is voorzien omstreeks 7.30 uur.

Resultaat

Een correcte analyse van het slaaponderzoek vraagt veel tijd. Het resultaat van het onderzoek wordt zo snel mogelijk (ten laatste binnen 2 tot 3 weken) verstuurd naar de huisarts en de verwijzende specialist. Indien u het resultaat wenst te bespreken met dr. Demuynck of dr. Schreurs kan dit via de raadpleging.


Team

Verantwoordelijke artsen
dr. K. Demuynck, pneumoloog
dr. A. Schreurs, neuroloog

dr. E. Annys, NKO
dr. S. Terryn, NKO
dr. X. Verbraken, NKO

Verpleegkundigen

Inge Vandersmissen
Katrien Maus
Anita Convents
Tel.: 011 69 97 18  en 011 69 97 19

Hoofdverpleegkundige afdeling F2 en slaaplabo

Fabienne Engelbos (tel.: 011 69 98 10)

Inlichtingen

secretariaat neurologie
tel.: 011 69 95 60

secretariaat pneumologie
tel.: 011 69 96 15