ERCP


Het ERCP-onderzoek laat de arts toe een correcte diagnose te stellen bij bepaalde aandoeningen van de lever (geelzucht), de galblaas (verstopping van de galwegen of galstenen),  alvleesklierontsteking of om in het algemeen de herkomst van pijn in de buik te kunnen localiseren. Bij het onderzoek wordt een soepele tube (duodenoscoop) gebruikt om het duodenum (twaalfvingerige darm) te bereiken. In de twaalfvingerige darm bevindt zich de uitmonding van de afvoerkanalen van lever, gal en alvleesklier. Doorheen de duodenoscoop wordt een dunne sonde ingebracht om kleurstof in die kanalen in te spuiten om ze voor radiografisch onderzoek zichtbaar te maken. Het onderzoek wordt meestal gebruikt om de reden te achterhalen van geelzucht (verstopping van de galwegen, galstenen), van alvleesklierontsteking, of van pijn in de bovenbuik.

De duodenoscoop is een soepele tube die een kleurenbeeld verschaft van de binnenzijde van de twaalfvingerige darm en van de uitmonding van gal- en pancreaswegen (de papil). Doorheen de duodenoscoop kunnen andere instrumenten ingebracht worden voor het afnemen van weefselstalen (voor later onderzoek onder de microscoop), of voor het uitvoeren van behandelingen (vergroten van de papilopening, verwijderen van galstenen, openmaken van vernauwingen, plaatsen van protheses, e.a.). Via de duodenoscoop kan lucht ingeblazen en vocht afgezogen worden om het zicht te verbeteren.

 


sublinken_arrow.gif  Voorbereiding sublinken_arrow.gif  Het onderzoek
sublinken_arrow.gif  Risico's sublinken_arrow.gif  Na het onderzoek

 

Voorbereiding

Je moet vanaf 6 uur voor het onderzoek vasten omdat voedselresten het zicht ernstig kunnen belemmeren. Tijdens deze vastenperiode mag je wel alle noodzakelijke geneesmiddelen innemen met een slokje water. Sommige hart- of longziekten kunnen bepaalde voorzorgen vereisen, zodat je de arts hiervan op de hoogte moet brengen vooraleer het onderzoek begint. Vermeld ook aan de arts alle medicatie die je neemt (vooral bloedverdunners, koortswerende middelen, pijnstillers). Tijdens het onderzoek wordt een kleurstof gebruikt op basis van jodium. Verwittig de arts op voorhand als je allergisch bent voor jodium of jodiumhoudende producten.


Het onderzoek

Het onderzoek gebeurt op de radiologieafdeling omdat gebruik gemaakt wordt van rŲntgenstralen. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder algemene narcose zodat je geen pijn of hinder voelt. Het onderzoek duurt 20 minuten ŗ 1 uur.

 

Risico's

ERCP is een veilig onderzoek. Behandelingen tijdens ERCP houden een iets groter risico in, maar ook deze zijn erg beperkt. Het belangrijkste risico is het optreden van een bloeding of een ontsteking van de alvleesklier wanneer de papil moet vergroot worden. Dergelijke bloeding en ontsteking zijn zelden ernstig, maar kunnen een verlengde hospitalisatie (24 uur) nodig maken.

 

Na het onderzoek

Omdat er tijdens het onderzoek lucht in de darm wordt ingebracht en vocht afgezogen, kan je na het onderzoek last hebben van een opgeblazen gevoel in de buik. Omwille van de narcose kan je pas terug naar je kamer als de verdoving goed is uitgewerkt. Je moet ook verder nuchter blijven tot de volgende dag. Als er zich geen verwikkelingen hebben voorgedaan, mag je de dag na het onderzoek terug eten.