Een colonoscopie is een onderzoek van de dikke darm waarbij door middel van een flexibele buis die via de aars wordt ingebracht, de volledige dikke darm wordt nagekeken op afwijkingen. Tijdens dit onderzoek kunnen biopsies (stukjes van de darmwand) worden genomen of kunnen eventuele poliepen die worden aangetroffen, worden weggenomen.
Voor een gastroscopie + colonoscopie betaalt u ongeveer 45 euro. Een colonoscopie met een poliepectomie kost 65 euro.
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Aan de colonoscopie gaat een voorbereiding vooraf, vermits de dikke darm volledig proper dient te zijn. Het zicht en de beoordeling van de wand van de dikke darm mogen immers niet beperkt worden door stoelgang. Het onderzoek zou niet betrouwbaar zijn in het uitsluiten van letsels. We vragen u dan ook om onze instructies (zie voorbereidingsschema verderop) zo goed mogelijk te volgen om de dikke darm zo proper mogelijk te maken.
Een colonoscopie is een onderzoek van de dikke darm. Dit onderzoek wordt altijd uitgevoerd onder verdoving. Bij het begin van het onderzoek wordt door de anesthesist via de ader een slaapmiddel ingespoten om het comfort van het onderzoek te verhogen en om de dikke darm maximaal te ontspannen. Het onderzoek duurt 30 minuten.
Indien u medicatie neemt, brengt u de volledige medicatielijst mee naar het ziekenhuis. U mag voordat u naar het ziekenhuis komt, uw medicatie innemen met een slokje water!
U komt op het afgesproken uur naar het ziekenhuis waar u zich inschrijft aan de inschrijvingsbalie. Waardevolle zaken laat u best thuis.
Nadien gaat u naar de functiemetingen - endoscopie (blok D, 1ste verdieping) waar het onderzoek zal plaatsvinden.
Afhankelijk van wat er met u werd afgesproken (mondeling of telefonisch) zal u zich ofwel volledig thuis moeten voorbereiden ofwel deels thuis en deels in het ziekenhuis. Informeer u hierover a.u.b.
Indien u zich thuis voorbereidt:
Indien u zich deels in het ziekenhuis voorbereidt:
Na het drinken van de Moviprep zal u vaak stoelgang hebben en uiteindelijk moet de stoelgang lichtgeel gekleurd zijn, zonder stukjes of vlokjes.
U drinkt 's morgens tot 12 uur. Na 12 uur mag u niets meer eten of drinken. U meldt zich op het afgesproken uur op functiemetingen - endoscopie (blok D, 1ste verdieping).
Het onderzoek zelf is heel veilig. Uiterst zelden veroorzaakt een colonoscopie een bloeding of perforatie.
Een bloeding kan bijna altijd verholpen worden met een lokale endoscopische behandeling. Een perforatie van de darmwand moet heelkundig worden hersteld.
Bij bloedverlies of acute pijn meld je je best onmiddellijk aan op de dienst spoedgevallen, ook al is dit reeds enkel dagen na het onderzoek. Je stopt hierbij met elke voedselinname.
Indien je bloedverdunners (aspirine, Plavix, Marcoumar …) neemt, moet je steeds je arts hiervan op de hoogte brengen. Aspirine mag voortgezet worden, maar Plavix en Marcoumar moeten op voorhand gestopt worden en vervangen door inspuitingen. Je huisarts zal dit verder met je afspreken.
Omwille van de verdoving blijf je nog enige tijd uitrusten op de dienst functiemetingen - endoscopie (1 à 2 uur). Je mag gedurende de eerstvolgende 12 uur na het onderzoek geen auto besturen, zelfs als je je kiplekker voelt: je reflexen kunnen immers voor de rest van de dag vertraagd zijn. Je moet dan ook een beroep te doen op iemand anders om je thuis te brengen. Na het onderzoek kan je ook gedurende enige tijd nog buikkrampen voelen of een opgeblazen gevoel hebben. Dit is te wijten aan de lucht die tijdens het onderzoek ingeblazen werd. Deze last verdwijnt snel wanneer je wat wind kan laten. Doorgaans mag je na het onderzoek normaal eten.
Bij vragen of voor meer informatie kan je je wenden tot het secretariaat inwendige ziekten via het telefoonnummer 011 69 96 00.
N.B.
Moviprep kan je zonder voorschrift krijgen bij de apotheek.
Bij braken kan je Primperan of Motilium nemen.
Breng ons op de hoogte als je zwanger bent of stollingsproblemen hebt en/of antistollingsmedicatie neemt.
Belangrijk: hoe bloedverdunners stoppen?
Marcoumar/Warfarine: 7 dagen op voorhand stoppen. Neem contact op met je huisarts voor een bloedname en vervangende inspuitingen.
Plavix/Clopidogrel/Tielid: 7 dagen op voorhand stoppen. Er zijn geen vervangende inspuitingen nodig.
Arixtra/Xarelto/Pradaxa/Eliquis: 48 uur op voorhand stoppen.
Andere (Asaflow, Aspirines, Aggrenox, Dispril): mogen verder genomen worden.