Spoedgevallen

Het Sint-Trudo Ziekenhuis beschikt over een gespecialiseerde spoedgevallendienst. PatiŽnten die in een dringende of levensbedreigende situatie verkeren of dringende medische verzorging nodig hebben, worden er 24 uur op 24 snel en efficiŽnt opgevangen en verzorgd door een gespecialiseerd team van verpleegkundigen en spoedartsen.

Bovendien staat de spoedgevallendienst van het Sint-Trudo Ziekenhuis ook in voor de ziekenwagenfunctie 100 in de regio zuidwest Limburg en de mugfunctie in de regio zuidwest Limburg en in een (beperkt) deel van de provincies Vlaams-Brabant en Luik.

Je kan de spoedgevallendienst contacteren op het nummer 011 69 93 33.

Heb je dringend medische hulp nodig (ziekenwagen, mug) dan is het beter onmiddellijk het nummer 100 (112) te bellen.

 

Ingang spoed

De dienst spoedgevallen bevindt zich aan de achterzijde van het ziekenhuis en heeft een aparte ingang. Van op de parking volg je de wegwijzer Ďingang spoedgevallení. Opgelet: deze toegang is afgesloten omwille van veiligheids- en privacy redenen. Je moet je aanmelden via de parlofoon. Een verpleegkundige zal je via de parlofoon vragen naar de reden van uw komst en komt je vervolgens halen. Het is mogelijk dat je even moet wachten, waarvoor alvast onze verontschuldigingen.

spoed%20ingang2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bent je al in het ziekenhuis, dan volg je de letter C op rode achtergrond naar de dienst spoedgevallen.

Tussen 21.00 uur en 6.45 uur heb je enkel toegang tot het ziekenhuis via de ingang van spoedgevallen. Binnen dit tijdspanne kan je het ziekenhuis enkel verlaten via de nachtuitgang in blok A (radiologie/revalidatie). Vanuit de inkomhal is hiernaar bewegwijzering voorzien. Als je je aanmeldt via de parlofoon, wordt de deur geopend.

 

spoed.jpg


sublinken_arrow.gif  Spoedgeval?

sublinken_arrow.gif  Spoedopname

sublinken_arrow.gif  Contact sublinken_arrow.gif  Informatiefolders

sublinken_arrow.gif  Wie wordt het eerst geholpen?


Spoedgeval?

De realiteit leert echter dat niet alle patiŽnten die zich op spoedgevallen aanmelden in een levensbedreigende situatie verkeren of dringende medische hulp nodig hebben. Dit komt vaak omdat patiŽnten niet weten op welke dienst ze een beroep moeten doen bij ongeval of ziekte. In niet kritieke situaties of met kleine ongelukjes, snijwonden, chronische klachten e.d. word je vaak sneller en minstens evengoed geholpen door je huisarts of in zijn afwezigheid door de lokale wachtdienst.

Klik hier voor een overzicht van de medische wacht- en hulpdiensten om te kijken waar je, bij ziekte of ongeval, best terecht kan voor de gepaste hulpverlening.

HUISARTSENWACHTPOST 38

Heb je in het weekend of op een feestdag een huisarts nodig? Dan kan je vanaf 15/11/2019 terecht bij Huisartsenwachtpost 38, Diestersteenweg 106, 3800 Sint-Truiden (naast Sint-Trudo Ziekenhuis). In de huisartsenwachtpost helpt de huisarts van wacht je verder met dringende medische problemen wanneer jouw eigen huisarts afwezig is. Meer info ...

MUG

terug

Spoedopname

Bij een spoedopname meld je je aan via het onthaal van de dienst spoedgevallen. Van op de parking volg je de wegwijzers Ďingang spoedgevallení; in het ziekenhuis volg je de letter C op rode achtergrond.

Wat meebrengen?

  • identiteitskaart
  • schriftelijke verwijsbrief huisarts
  • lijst thuismedicatie en voorraad voor de komende 24 uur (in originele verpakking)
  • verzekeringsdocumenten (wanneer je het slachtoffer bent van een werk-, sport- of schoolongeval)

Goed om weten!

Als je je op de dienst spoedgevallen aanbiedt zonder verwijsbrief van je huisarts of zonder tussenkomst van de dienst 100 moet je meer remgeld betalen.

terug

 

Eerste consult: voorrang meest kritieke patiŽnten

Wanneer je je aanmeldt op de dienst spoedgevallen, word je na je aankomst zo snel mogelijk gezien door een spoedgevallenverpleegkundige (eventueel door een spoedarts) en krijg je een spoedgevallen-behandelcode (prioriteit) toegewezen. Hierbij krijgen patiŽnten met zeer ernstige en mogelijks levensgevaarlijke aandoeningen steeds voorrang. Hierdoor is het mogelijk dat patiŽnten die zich later aangemeld hebben toch vroeger gezien worden.

Behandelcode:

Personen met een dringende (kritische) zorgvraag worden eerst gezien door een arts. Dit vrijwel onmiddellijk tot uiterlijk binnen de 10 min. na je aanmelding op spoed.

De overige patiŽnten worden vervolgens onderzocht door een arts in functie van de drukte en de werklast.

We proberen je hierover gepast en regelmatig te informeren. Als er iets niet duidelijk is, vraag het gerust aan een van de verpleegkundigen.

We vragen je om niet te drinken en/of te eten tenzij je dit vooraf afgestemd hebt met je behandelend verpleegkundige en/of arts.

Na het eerste contact met de spoedverpleegkundige en/of de spoedarts neem je plaats in de wachtzaal of ga je naar de onderzoekskamer. Als de eerste onderzoeken zijn uitgevoerd, is het wachten op de resultaten. Dit kan enige tijd duren (bij radiologie gemiddeld 30 min., bij bloedonderzoek gemiddeld 60 min.). Soms moet je nog gezien te worden door een arts-specialist. In niet acute situaties kan dit de wachttijd aanzienlijk doen oplopen aangezien de arts dit consult dient te organiseren doorheen zijn andere planningen en afspraken.

Permanentie op spoed

Op de spoedgevallendienst van het Sint-Trudo Ziekenhuis is altijd permanentie van 1 spoedarts en 2 spoedverpleegkundigen. Overdag zijn er meestal 2 spoedartsen aanwezig. Je kan hen steeds aanspreken bij vragen en/of onduidelijkheden. Soms wordt de spoedarts weggeroepen voor een mugopdracht. Dit kan je verblijftijd op spoed doen oplopen. Elk van de spoedartsen behandelt ook zoveel mogelijk zijn/haar eigen patiŽnten waardoor de volgorde van behandeling al eens kan wijzigen.

Ambulante behandeling

Als je niet moet opgenomen worden, mag je na de behandeling terug naar huis. In afwachting van je behandeling kan de wachttijd - zeker bij drukte - oplopen tot 2 ŗ 4 uur. Uitzonderlijk zelfs langer.

Opname

Indien na onderzoek blijkt dat je moet opgenomen worden, kan de verblijftijd op spoed oplopen tot 4 ŗ 6 uur. Dit hangt zeer sterk af van het vrijkomen en terug beschikbaar raken van bedden op de verpleegafdelingen. In uitzonderlijke gevallen verblijf je 24 uur op spoed. Het bezoek op spoed is beperkt tot 1 ŗ 2 personen per patiŽnt.

Wat moet je betalen?

Je ontvangt thuis een factuur voor de onderzoeken/behandelingen op spoed. Enkel bij afwijkingen/onregelmatigheden moet je vooraf een voorschot betalen.
Je betaalt minder met een verwijsbrief van je huisarts, als je wordt gebracht met de ziekenwagen of wanneer je aansluitend wordt opgenomen. We raden je dus aan om indien mogelijk vooraf je huisarts te raadplegen. Spoed met of zonder verwijzing wordt steeds aangerekend en staat los van een opname of dagziekenhuis dat volgt. 

 terug

Contact

Tel.: 011 69 93 33
Fax: 011 69 93 59
E-mail: spoedgevallen@stzh.be

 

Medisch diensthoofd:

Spoedartsen :

 

Hoofdverpleegkundigen:

  • Geert Berden
    Geert%20Berden.jpg


  • Gert Plevoets
    Gert%20Plevoets.jpg

terug

 

Informatiefolders

 Hier kan je volgende informatiefolders downloaden:

terug