Slaaplabo

SlaaplaboEen goede slaap is essentieel om lichamelijk en geestelijk goed te functioneren. De gevolgen van slaaptekort worden nog te vaak onderschat: verhoogd risico op verkeers- en werkongevallen met vaak rampzalige gevolgen; verhoogde prevalentie van obesitas, diabetes mellitus en hypertensie (metabool syndroom). Het is dan ook terecht dat er de laatste decennia meer aandacht is voor slaap en slaapstoornissen vanuit de geneeskunde, maar ook in de media.

In het Sint-Trudo Ziekenhuis is het slaaplabo een samenwerking tussen neurologie en pneumologie (longziekten).

De pneumoloog (longarts) is betrokken bij slaapstoornissen via de 'ademhalingsgerelateerde slaapstoornissen'. Dit is een spectrum van aandoeningen gaande van simpel snurken tot slaapapneu. Slaapapneu komt gewoonlijk voor bij luide snurkers die tijdens de nacht geregeld stoppen met ademen als gevolg van het dichtklappen van de luchtweg: obstructief slaapapnoesyndroom (OSAS). Dit verstoort de slaap waardoor men zich overdag moe en slaperig voelt. Bovendien is er bij matig tot ernstige slaapapneu een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Polysomnografie of het slaaponderzoek (cfr. infobrochure) bestudeert de slaapkwaliteit en de manier van ademen ís nachts. Dit onderzoek is essentieel voor de diagnose en keuze van de behandeling van de ademhalingsgerelateerde slaapstoornissen. In de meest ernstige gevallen is CPAP de voorkeursbehandeling; het dichtklappen van de luchtpijp wordt tegengegaan door het inblazen van lucht onder lichte druk via een maskertje dat op de neus wordt geplaatst . Hierdoor worden de negatieve gevolgen van slaapapnoe tenietgedaan. Andere behandelingen gebeuren in samenspraak met ORL:

  • Somnoplastie: verstijven van het verhemelte door verhitting van het weefsel met verlittekening als gevolg, onder plaatselijke verdoving.
  • Uvulopalatopharyngoplastie: een deel van de huig wordt weggesneden, keelamandelen worden verwijderd, zachte verhemelte wordt ingesneden en een soort lifting wordt uitgevoerd.
  • Mondprotheses: op maat gemaakt door de tandarts op voorwaarde dat je een gezond gebit hebt. De onderkaak wordt in voorwaartse positie gebracht tijdens de slaap waardoor de keelholte verruimt.

Het centraal slaapapnoesyndroom komt minder vaak voor. De hersenen sturen intermittent geen prikkel naar de ademspieren door waardoor de ademhaling tijdelijk stopt. Onderliggend cardiaal en neurologisch lijden dient uitgesloten te worden.

Andere vaak voorkomende slaapstoornissen zijn:

  • insomnia of slapeloosheid: moeilijk in- en/of doorslapen, vroeg ontwaken
  • parasomnia, waaronder slaapwandelen, praten in de slaap, tandenknarsen
  • circadiane ritmestoornissen (shift werk, jet lag).

Hiervoor is polysomnografie of het slaaponderzoek meestal niet aangewezen. Optimaliseren van de slaaphygiŽne is hier een belangrijk onderdeel van de behandeling (cfr. brochure 'tips voor een betere slaap').

'Periodic limb movements' syndroom (PLMS): onwillekeurige lidmaatbewegingen tijdens de nacht met onderbroken slaap als gevolg en hierdoor klachten van overdreven slaperigheid. Vaak gaat PLMS samen met het 'restless legs' syndroom (RLS). Bij PLMS zonder typische anamnese van RLS zijn neurologisch nazicht en polysomnografie (OSAS? narcolepsie?) aangewezen.

Narcolepsie is een zeldzame neurologische aandoening die meestal op jongere leeftijd start. De aandoening wordt gekenmerkt door een algemene slaperigheid, met soms een onbedwingbare drang om in slaap te vallen. Bij narcolepsie kunnen ook gedurende enkele seconden of minuten spierverslappingen optreden, vooral na een heftige emotie, zoals lachen of een woedeaanval. NarcolepsiepatiŽnten hebben soms ook last van slaapverlammingen, dit zijn korte verlammingsperioden die zich vooral bij het inslapen of ontwaken voordoen. Een slaapverlamming kan heel beangstigend zijn, vooral als ze gepaard gaat met het gevoel niet te kunnen ademen of met hallucinaties.


sublinken_arrow.gif  Raadpleging sublinken_arrow.gif  Team
sublinken_arrow.gif  Informatiefolders

Team

terug

Raadpleging

Raadpleging op afspraak bij bovenstaande artsen. Klik hierboven op de arts van je keuze om naar de raadplegingspagina te gaan. Hier vind je alle informatie om een afspraak te kunnen maken.

terug

 

Informatiefolders

terug