Neonatologie (N*)

Baby's die te vroeg geboren worden en/of een te laag geboortegewicht hebben en/of extra zorgen en toezicht nodig hebben, worden opgenomen op de afdeling N*. Je baby staat er voortdurend onder observatie en bewaking. Er worden ook tal van onderzoeken uitgevoerd die bijdragen tot een sneller herstel van je kindje. Als mama en papa ben je altijd welkom op deze afdeling. Als je kindje na je ontslag nog even moet blijven, mag je de vroedvrouwen ook dag en nacht bellen om te informeren hoe het met je kindje gaat.

De afdeling N* van ons ziekenhuis omvat 2 aparte ruimtes met elk hun specifiek zorgniveau:

Couveuseafdelingneonatalogie

Op de couveuseafdeling beschikken we over 3 gesloten couveuses en 1 reanimatiebedje.
In de couveuses liggen de kindjes die gedurende enkele dagen na de geboorte extra verzorging nodig hebben, of te vroeg geboren babyís die nog moeten groeien (tot +/- 2.200 kg).
Van de 'bewakingstoestelletjes' lopen er tal van draden naar je kindje. Het is mogelijk dat je af en toe een alarm hoort, laat je hierdoor niet afschrikken. De vroedvrouw of de arts zullen je graag uitleggen waarom je al die geluiden hoort en waarvoor al die draden en buisjes dienen.

Verwarmde bedjes

In de verwarmde bedjes verblijven de babyítjes met een te laag geboortegewicht (tussen 2.200 - 2.500 kg) of de kindjes die in de overgangsfase van couveuse naar een gewoon bedje nog extra observatie nodig hebben.

Onze N*-afdeling beschikt eveneens over een aantal fototherapielampen. Deze worden gebruikt als je baby Ďgeelí ziet. Dit is een normaal fysiologisch gebeuren dat bij veel pasgeborenen voorkomt.

 neonatalogie


sublinken_arrow.gif  Verzorging sublinken_arrow.gif  Bezoekuren
sublinken_arrow.gif  HygiŽne sublinken_arrow.gif  Informatiefolders
sublinken_arrow.gif  Team sublinken_arrow.gif  Borstvoeding

Verzorging

Van zodra de toestand van je kindje het toelaat, kan je meehelpen met de verzorging en de voeding.
Voor een kindje met 8 voedingen zijn de verzorging- en voedingsuren als volgt:
7.30 uur - 10.30 uur - 13.30 uur - 16.30 uur - 19.30 uur - 22.30 uur - 1.30 uur - 4.30 uur
Uiteraard kan je bij de verzorging en voeding van je baby steeds rekenen op de hulp en begeleiding van een verpleegkundige.

terug

Borstvoeding bij een prematuur kindje

Borstvoeding is de beste zuigelingenvoeding. De unieke samenstelling van moedermelk is niet na te maken. Juist voor te vroeg geboren kinderen is moedermelk de meest volwaardige voeding. Het is uniek en speciaal aangepast aan de behoefte van het te vroeg geboren kind.

Borstvoeding geven aan een prematuur geboren kind gaat niet vanzelf, het vraagt geduld en doorzettingsvermogen. In eerste instantie zal de baby wellicht niet eens in staat zijn om zelf te drinken en zal op een andere manier de moedermelkproductie gestimuleerd moeten worden. De moedermelk wordt op een andere manier aangeboden. De baby profiteert ondertussen wel van alle gezondheidsvoordelen die moedermelk te bieden heeft. Gelukkig geldt voor bijna alle te vroeg geboren kinderen dat ze prima uit de borst leren drinken.

Meer info

terug

Bezoekuren

Mama en papa zijn altijd welkom.
Omaís en opaís, broertjes en zusjes ouder dan 2 jaar kunnen samen met mama of papa (1 ouder + 1 bezoeker) de baby bezoeken tussen:

  • 16.00 en 16.30 uur
  • 19.00 en 19.30 uur

terug

HygiŽne

Op de afdeling N* hechten we veel belang aan hygiŽne. De opgenomen babyís zijn immers vaak erg vatbaar voor infecties. De ziektekiemen die deze infecties veroorzaken, zijn vooral aanwezig op de handen.

Daarom vragen we je om bij aankomst op de afdeling:

  • ringen, horloges en andere juwelen uit te doen
  • je handen en onderarmen goed te wassen en te ontsmetten met het daarvoor voorziene product
  • een overschort aan te trekken; deze zijn ter beschikking op de afdeling.

terug

Informatiefolders

In onderstaande folders vind je meer informatie over de afdeling neonatologie.

 terug

Team

neonatalogieKinderartsen

Hoofdvroedvrouw

Christina Cardinaels
Christina%20Cardinaels.jpg

terug