Heelkundig dagcentrum

In het heelkundig dagcentrum kan je een ingreep ondergaan op ambulante wijze, dat betekent dat je de dag van de ingreep naar het ziekenhuis komt en nog diezelfde dag naar huis mag. Het heelkundig dagcentrum bevindt zich op de 4de verdieping van blok G (gele kleur volgen).


sublinken_arrow.gif  Voorbereiding sublinken_arrow.gif  Verloop dagopname
sublinken_arrow.gif  Wat meebrengen? sublinken_arrow.gif  Terug naar huis
sublinken_arrow.gif  Ingrepen sublinken_arrow.gif  Team
sublinken_arrow.gif  Infobrochures


Voorbereiding

 • Je komt nuchter naar het ziekenhuis. Dit betekent dat je vanaf de avond voor de ingreep (vanaf middernacht) niets meer mag eten of drinken, ook geen water. Tanden poetsen mag, roken niet.
 • Je besteedt de nodige aandacht aan lichaamshygiëne: neem de ochtend van de ingreep nog een bad of douche.
 • Je komt op tijd, zo niet zal je ingreep mogelijks uitgesteld worden. Hou rekening met de verkeersdrukte.
 • Verwijder alle make-up, nagellak, gelnagels, haarspelden, lenzen en piercings.
 • Ochtendmedicatie mag je innemen met een klein slokje water (tenzij anders meegedeeld door je arts).

Indien je ’s morgens ziek bent of koorts hebt, verwittig dan zo snel mogelijk het heelkundig dagcentrum op het nummer 011 69 98 90, dit om je opname eventueel te annuleren en/of te verzetten.

terug

Verloop dagopname

Je meldt je op het afgesproken tijdstip aan bij de onthaalbalie van het ziekenhuis, waar je je laat inschrijven. Na inschrijving ga je naar het heelkundig dagcentrum waar een verpleegkundige je opvangt. Om je opname vlot te laten verlopen, bellen wij je de dag voor je opname in de late namiddag op om het exact uur van opname door te geven.

Voor de ingreep zelf wordt je naar het operatiekwartier gebracht. Daar zal je eerst verder worden voorbereid: je krijgt een muts op en wellicht zal je ook een infuus krijgen. De anesthesist wacht je op in de operatiezaal, waar je verdoofd en geopereerd zal worden.

Na de ingreep verblijf je nog een tijdje in de ontwaakzaal. Hoe lang je daar blijft, is moeilijk op voorhand in te schatten en hangt af van de aard van de ingreep en het type van verdoving dat hiervoor nodig is. Je krijgt hier meer informatie over eten en drinken, pijnmedicatie enz.

Heelkundig dagcentrum

terug

Wat meebrengen?

 • identiteitskaart
 • documenten voor de hospitalisatieverzekering (bv. Medicard …)
 • alle medicatie die je normaal thuis neemt
 • gemakkelijk zittende kledij
 • eventueel wat literatuur …

terug

Terug naar huis

Je mag naar huis na toestemming van de chirurg en de anesthesist. Je krijgt richtlijnen mee voor je verdere behandeling samen met een brief, gericht aan je huisarts.

Je mag in geen geval alleen naar huis vertrekken! Zorg voor vervoer of voor een begeleider die je naar huis brengt.

Gedurende de eerste 24 uur na de operatie moet er ook steeds een volwassene in je buurt blijven die bij eventuele problemen de nodige hulp kan inroepen.

Indien je thuis problemen heeft, contacteer je je huisarts of bel je naar het ziekenhuis (dienst spoedgevallen) op het nummer 011 69 93 33. Als je vragen hebt over je thuissituatie na de ingreep, kan je – indien je dat wil – contact opnemen met de sociale dienst van ons ziekenhuis op het nummer 011 69 91 40 (bereikbaar iedere werkdag tijdens de kantooruren). De dag na de ingreep zal een verpleegkundige van het heelkundig dagcentrum je contacteren om te vragen hoe het gaat en of alles vlot verlopen is.

terug

Ingrepen

In het heelkundig dagziekenhuis vinden jaarlijks zo’n 7 000 ingrepen plaats. Dankzij het just-in-time management zijn de wachttijden minimaal. 35 % van de patiënten verlaat het heelkundig dagcentrum zelfs minder dan 1 uur na de ingreep.

De meest voorkomende ingrepen zijn:

 • orthopedie: kijkoperaties aan schouder, knie, elleboog of pols; kleine heelkundige ingrepen onder lokale verdoving aan handen of voeten (bv. verwijderen van cystes, rechtzetten van een teen …)
 • oogheelkunde: cataractoperaties, lensimplantatie, ooglidcorrectie, openmaken traankanaaltjes …
 • gynaecologie: curettages, laparoscopies ...
 • algemene heelkunde: plaatsen poortkatheter, verwijderen lipomen, kleine anale ingrepen ...
 • kaakheelkunde: trekken van wijsheidstanden ...
 • urologie: cystoscopie, sterilisatie onder narcose ...
 • vaatheelkunde: varicectomie ...

terug

Team

Het team van het heelkundig dagcentrum bestaat uit:

terug

Infobrochures

 

terug