Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen in de westerse wereld. In België krijgt 1 op de 10 vrouwen in de loop van haar leven borstkanker. De oorzaak is meestal niet gekend. Slechts bij een minderheid (5 %) is borstkanker genetisch bepaald. Bij mannen komt borstkanker eerder zelden voor (slechts 1,5 % van alle borstkankers). Momenteel worden steeds meer initiatieven genomen om de ziekte in een vroeg stadium te ontdekken en te bestrijden.
In het borstcentrum van het Sint-Trudo Ziekenhuis kunnen patiënten met borstaandoeningen en hun familie terecht voor diagnosestelling, behandeling, nabehandeling, psychosociale begeleiding, informatieverstrekking en revalidatie.
De behandeling van borstkanker is een multidisciplinaire aangelegenheid. Verschillende disciplines komen aan bod, vaak in combinatie: heelkunde, radiotherapie (bestraling), medische oncologie (chemo- en/of hormonale therapie). De medisch-technische diensten staan in voor een exacte diagnose van de borsttumoren. Het borstcentrum garandeert een vlotte samenwerking van al deze diensten.
In een wekelijkse multidisciplinaire vergadering overleggen de specialisten over diagnose, behandeling en eventuele nabehandeling voor patiënten met zowel goed- als kwaadaardige borsttumoren. Hierdoor verkort de tijdspanne tussen onderzoeken, diagnose en behandeling wat de genezingskansen van de patiënt ten goede komt.
Een borstverpleegkundige begeleidt de patiënten (en hun familie) persoonlijk vanaf de diagnosestelling tot en met de nabehandeling. De patiënten kunnen tijdens om het even welke fase van de behandeling een beroep op haar doen.
![]() |
![]() |
|
![]() |
||
![]() |
![]() |
Dr. Christa Eerdekens, coördinator borstcentrum
Tel.: 011 69 94 85
Dr. Jolanda Verheezen
Dr. Elke Van Mieghem
Dr. Elien Dewaele
Tel.: 011 69 96 00
Caroline Knapen
Carine Scheys
Hilde Severijns
De borstverpleegkundige is de vertrouwenspersoon van patiënten met een borsttumor. Samen met het medisch en verpleegkundig team staat zij in voor de informatieve en de emotionele begeleiding van de patiënte en haar familie van bij de diagnosestelling tot de nabehandeling.
Wanneer je van je arts te horen krijgt dat je borstkanker hebt, kom je in een crisissituatie terecht waarbij heel wat vragen en twijfels opduiken. De borstverpleegkundige informeert en steunt je vanaf het eerste ogenblik.
De borstverpleegkundige begeleidt je (en je familie) ook tijdens je ziekenhuisopname, zowel voor als na de ingreep. Ze geeft uitleg over de ingreep en de mogelijke gevolgen ervan op lichamelijk en psychisch vlak. Ook na het ontslag uit het ziekenhuis kun je met al je vragen, twijfels en bekommernissen terecht bij de borstverpleegkundige. Ook als je enkel nood hebt aan een luisterend oor.
Kom je in aanmerking voor een nabehandeling dan biedt de borstverpleegkundige je psychologische ondersteuning en geeft zij je meer informatie over de behandeling en de eventuele nevenwerkingen.
Bij de borstverpleegkundige kun je diverse informatiebrochures verkrijgen rond zelfhulpgroepen, prothesen, voeding, vermoeidheid …
De borstverpleegkundigen van het Sint-Trudo Ziekenhuis zijn: